Vrhovni sud povisio zatvorsku kaznu bivšem vlasniku glumina banke M. Marčinku

UVAŽAVAJUĆI žalbu tužiteljstva na prvostupanjsku presudu Vrhovni je sud povisio kaznu bivšem predsjedniku Uprave "Glumina banke" Marku Marčinku sa četiri na sedam godina zatvora.

Marčinka je zagrebački Županijski sud u srpnju prošle godine osudio na četiri godine zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti kojima je "Glumina banku" oštetio za oko 14,7 milijuna kuna.

Vrhovni sud povisio je i kaznu njegovom sinu Krunoslavu Marčinku s jedne na tri godine zatvora, dok je trećeoptuženom Ivanu Periću, bivšem direktoru "Glumina leasinga", potvrđena zatvorska kazna od godinu i pol.

Osuđenici su, navodi se u presudi, postupali po prethodnom dogovoru, kako bi se Marko Marčinko "nepripadno materijalno okoristio" prisvajanjem novca, fiktivno prikazanog kao razlika između prodajne i kupovne cijene osnivačkih dionica "Glumina banke".

U tim transakcijama Marčinko je, osim kao predsjednik Uprave banke, nastupao i kao direktor trgovačkog društva "Glumina", te opunomoćenik šest tvrtki, čiji je direktor bio njegov sin Krunoslav.

Po nalogu Marka Marčinka stručne službe njegovih poduzeća sačinjavale su ugovore o prodaji i kupnji dionica "Glumina banke", te ugovore o ustupanju potraživanja i prijeboju.

Kao predsjednik Uprave koristio je i svoj utjecaj pa je pismeno opunomoćio deset djelatnika banke da u njegovo ime i za njegov račun s nekim trgovačkim društvima zaključe ugovore o kupnji, a potom s drugim trgovačkim društvima o prodaji dionica banke za veću cijenu.

Od djelatnika je pritom zatražio da mu potpišu punomoći kojima ga ovlašćuju da po njihovom tekućem računu može raspolagati novcem nastalim u razlici između kupovne i prodajne cijene dionica "Glumina banke".

Marko Marčinko je od kraja siječnja prošle godine u pritvoru zagrebačkog Okružnog zatvora u Remetincu.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara