Vrhovni sud preselio više od 16 tisuća radnih sporova sa zagrebačkog na druge Općinske sudove

PREDSJEDNIK Vrhovnog suda Republike Hrvatske Ivica Crnić odredio je danas da će 16.163 radna spora, umjesto zagrebačkog Općinskog suda, riješavati drugi općinski sudovi.

Odluka je donesena uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i njome je počela primjena izmijenjenog Zakona o sudovima, po kojemu predsjednik Vrhovnog suda može odrediti da, umjesto suda koji zbog velikog broja predmeta u radu ne može u razumnom roku te predmete raspraviti i donijeti odluku, postupaju drugi stvarno nadležni sudovi, priopćeno je iz Vrhovnog suda.

Napominje se da je to jedna od mjera kojom se nastoji ubrzati rješavanje velikog broja predmeta na sudovima.

U konkretnom slučaju riječ je o ukupno 16.163 radnih sporova koji se nalaze pred Općinskim sudom u Zagrebu, a koje su protiv svojih poslodavaca zbog neisplate određenih materijalnih davanja pokrenuli radnici Hrvatske elektroprivrede, Hrvatskih telekomunikacija, Hrvatskih pošta, nastavnici srednjih škola i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova. O tim sporovima u prvom stupnju sudit će općinski sudovi na čijem području tužitelji-radnici rade, odnosno prebivaju tako da neće imati dodatne troškove, dok će svi tuženi poslodavci moći osigurati odgovarajuće zastupanje svojih ineteresa pred tim sudovima, kažu na Vrhovnom sudu.

Pred Općinskim sudom u Zagrebu na kraju prošle godine bilo je 134.448 parnica. Od toga je čak 55.405 vezanih uz radne odnose. Sudačke referade u parničnom odjelu toga suda opterećene su u prosjeku s 1.000 predmeta, što je četiri puta veće opterećenje po sucu od maksimalnog opterećenja predviđenog mjerilima Ministarstva pravosuđa, kaže se na kraju priopćenja Vrhovnog suda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara