Vrhovni sud šokirao talijansku javnost stavovima o djevičanstvu

KASACIONI sud, najviša sudska instanca u Italiji, jučer je donio presudu koja je izazvala zgražanje u velikom dijelu talijanske javnosti, pogotovo među ženama i feministkinjama.

Tom je presudom potvrđena presuda žalbenog suda kojom je Marcu T. smanjena kazna za seksualno zlostavljanje 14-godišnje kćeri svoje tadašnje djevojke. Detalj koji je razjario Talijanke jest obrazloženje presude.

Naime, žalbeni i Kasacioni sud su se složili kako se osuđeniku kao olakšavajuća okolnost treba uzeti to da je žrtva prije incidenta s majčinim ljubavnikom imala "više seksualnih odnosa s osobama iz svih dobnih skupina", odnosno "nije bila djevica".

Time je prihvaćen stav Marcovog odvjetnika Andree Bicchedua kako je osobnost žrtve, s obzirom na njeno prethodno iskustvo, "već bila izgrađena u seksualnom smislu", odnosno da zlostavljanje nije predstavljalo onakvu traumu kao što bi to bio slučaj s njenim vršnjakinjama.

"Osjećam se kao da me je netko šutnuo nogom u trbuh", presudu je komentirala Maria Gabriella Carnieri, voditeljica "Ružičastog telefona", organizacije za pomoć ženama-žrtvama zlostavljanja. Prema njenim riječima ta je presuda Italiju bacila pedeset godina unatrag.

Slično su se izjasnili i mnogi članovi talijanskog političkog establishmenta, uključujući i članove vlade, a zgražanju su se pridružili i predstavnici UNICEF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psiholog Iole Bardaro Verde presudu tumači "nesigurnošću sudaca" kojima je, "kao muškarcima optužba povrijedila seksualni identitet".

Talijansko sudstvo je posljednjih godina predmetom oštrih kritika zbog seksizma, odnosno zbog presuda koje potvrđuju mačističke stereotipe o Talijanima.

Neke od kritiziranih i kasnije poništenih presuda su tako jednog muškarca oslobodile optužbe za silovanje, jer je žrtva "nosila traperice koje je nemoguće skinuti bez njene pomoći", dok je druga presuda ustanovila da tapšanje djelatnica po stražnjici ne predstavlja seksualno uznemiravanje "ukoliko se provodi s mjerom".

Sam Kasacioni sud je također ranije izazivao kontroverze presudama koje pedofilima dozvoljavaju držanje dječje pornografije "za osobnu upotrebu" te stavovima da je preljub moguć i prije braka.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara