Vrhovni sud tvrdi da Amerikanci imaju pravo držati oružje

SUDEĆI po današnjoj raspravi, američki Vrhovni sud je sklon presuditi da američki građani imaju ustavno pravo držati vatreno oružje.

Taj su zaključak mediji donijeli na osnovu stavova koje je većina sudaca iznijela tijekom rasprave po tužbi kojom se nastoji oboriti zakon federalnog Distrikta Columbia, a kojim je na najstroži mogući način ograničeno pravo na držanje vatrenog oružja u SAD.

Spor oko prava na držanje oružja izvire iz Drugog amandmana na američki Ustav, donesenog još 1791. godine, a koji navodi da će "dobro regulirana milicija, s obzirom da je nužna za slobodu države" uvijek imati pravo "držati i nositi oružje".

Zagovornici prava na držanje oružja tvrde da Drugi amandman pod "milicijom" podrazumijeva sve građane države, dok protivnici tvrde da se on odnosi isključivo na vojne formacije pojedinih država, odnosno Nacionalnu gardu.

U posljednje vrijeme je taj spor dobio snažne političke konotacije i služi kao jedan od lakmus-papira kojim se u Americi ljevičari i liberali razlikuju od desničara i konzervativaca. Posjedovanje vatrenog oružja se, naime, često navodi kao najvažniji - a po mnogima i jedini - razlog tako visoke stope kriminala u SAD, pogotovo kada su u pitanju ubojstva. Za ukidanje prava na nošenje oružja se obično zalažu ljevičari, dok su za njegovo očuvanje desničari, iako postoje brojni izuzeci od tog pravila.

Distrikt Columbia - koji pokriva područje glavnog grada Washingtona - donio je taj restriktivni zakon 1970-ih upravo kako bi suzbio epidemiju ubojstava, odnosno porast kriminala.

Prema odredbama zakona građani Washingtona smiju držati vatreno oružje isključivo u svojim domovima, ali rastavljeno i sa streljivom odvojenim od samog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužbu protiv grada je podnio Dick Anthony Heller, zaštitar kojem je Washington zabranio da pištolj kod svoje kuće, iako se ona nalazila u neposrednom susjedstvu njegovog radnog mjesta.

Borci za pravo na oružje. pak, često dovode u sumnju efikasnost mjera ograničenja i kao dokaz navode statistike prema kojima je kriminalitet daleko manji u sredinama gdje ograničenja nema nego gdje ih ima. To se tumači činjenicom da su u tim sredinama kriminalci manje skloni napadati obične građane jer znaju da im oni mogu uzvratiti.

Neki od sudaca  koji su danas sudjelovali u raspravi su ustanovili kako bi se građani teško mogli držati odredaba spornog zakona ukoliko im napadač upadne u stan, s obzirom da bi morali u kratkom roku provesti komplicirani postupak sastavljanja i punjenja oružja.

Međutim, američki mediji se još ne usuđuju prognozirati hoće li sporni zakon biti oboren u potpunosti ili djelomično.

Presuda kojom se priznaje pravo Amerikanaca da drže oružje te tako nedvosmisleno postaje dio Ustava bi, drži većina političkih analitičara, dosta pomogla republikancima na izborima u studenome. Većinu sudaca koji će donijeti odluku su imenovali republikanski predsjednici - što uključuje vrhovnog suca Johna Robertsa i suca Samuela Alita koje je imenovao predsjednik Bush. Vlasnici oružja, pak, predstavljaju izuzetno utjecajan glasački blok u državama i okruzima gdje je podjednak broj republikanaca i demokrata i gdje se najčešće odlučuje ishod izbora.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara