Vrhovni sud u utorak o žalbama na presudu ubojicama Sliška i Cappaua

Vijeće Vrhovnog suda će u utorak razmotriti žalbe na presude izrečene zbog ubojstava počinjenih preklani u Zagrebu, kada su smrtno stradali Vjeko Sliško i njegov ubojica James Cappau.

Vijeće će razmotriti žalbe na prvostupanjsku presudu kojom su Marko Nikolić i Samir Ivošević osuđeni za sudjelovanje u Sliškovu ubojstvu. Također, razmotrit će i žalbu Ivice Bertića, osuđenog da je istoga dana u ožujku 2001. ubio Sliškova ubojicu, belgijskog državljanina Jamesa Cappaua.

Za odbjeglim Nikolićem objavljena je tjeralica, dok Ivošević i Bertić pravomoćnu presudu čekaju u pritvoru.

Nakon razmatranja žalbi tužiteljstva i obrane, sudsko vijeće treba odlučiti o prihvaćanju ili ukidanju prvostupanjske presude zagrebačkog Županijskog suda iz listopada prošle godine. Nikolić je u odsutnosti osuđen na 30 godina, Ivošević na 20 godina, a Bertić na devet godina zatvora.

U prvostupanjskoj presudi navedeno je da se ubojstvo Sliška počelo planirati dvije godine prije, kada je na zahtjev nepoznate osobe Nikolić sa Cappauom u Nizozemskoj dogovorio likvidaciju.

Prema tom dogovoru, Cappau, koji je bio profesionalni vojnik i ratni dragovoljac u Hrvatskoj vojsci, trebao je za ubojstvo Sliška dobiti 200 tisuća njemačkih maraka, od čega mu je Nikolić unaprijed isplatio 80 tisuća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikolić i Cappau dogovorili su se da će Sliška likvidirati u Preradovićevoj ulici, nedaleko njegova stana, a u plan se uključio i Ivošević, koji je za pet tisuća maraka trebao nadgledati Sliškovo kretanje.

Nakon višemjesečnih priprema i uhođenja, Cappau, Nikolić i Ivošević su 22. ožujka 2001, između 13 i 14 sati, zauzeli položaje u knjižnici i kafićima oko Preradovićeve ulice i čekali Sliškov dolazak.

Kada je Ivošević primijetio Sliškov automobil, radio vezom je obavijestio Nikolića i Cappaua, koji je, ugledavši Sliška kako kreće prema automobilu, potrčao za njim i pogodio ga u leđa s dva hica iz pištolja. Potom mu je iz neposredne blizine ispalio još dva hica u glavu, te pobjegao u smjeru Varšavske ulice.

Do teško ranjenog Sliška, koji je ležao na pločniku, ubrzo je stigao Bertić te primijetio Cappaua kako trči preko Cvjetnog trga i potrčao za njim.

U međuvremenu su Cappaua u Varšavskoj svladali i zadržali zaštitar iz obližnje banke i policajac izvan dužnosti, a, došavši do njih, Bertić je prislonio pištolj na Cappauov potiljak i ispalio hitac te otišao. Od teških ozljeda glave Cappau i Sliško umrli su u bolnici nekoliko dana kasnije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara