Vrhovni sud ukinuo kazne Maglovu i ostalima za krijumčarenje automobila

SUĐENJE tzv. Maglovljevoj skupini na splitskom Županijskom sudu morat će se ponoviti jer je Vrhovni sud ukinuo sve kazne Željku Maglovu, Ranku Rapajiću i ostalim osuđenima za krijumčarenje automobila, ulja i šećera u BiH.

Prvostupanjska presuda iz lipnja 1999. ukinuta je zbog povrede postupka i materijalnog prava, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zastara ili nepostojanja kaznenog djela, objavljeno je danas na web stranici Vrhovnog suda.

Rapajiću je ukinuta presuda od tri godine zatvora za produljeno djelo prikrivanja jer nije ostvarena bitna pretpostavka tog djela da je roba koju je prikrivao ukradena. Splitski sud ga je osudio za prikrivanje 27 automobila i ostvarenu imovinsku korist od 228 tisuća njemačkih maraka. U postupku je, međutim, utvrđeno da je 10 automobila koje je skrivao ukradeno, dok za 17 to nije dokazano.

Stoga je Vrhovni sud zaključio da je presuda neutemeljena jer je u okviru jedinstvenog produženog kaznenog djela prikrivanja obuhvatila sve automobile. Da mu je izrečena kazna za 10 automobila, koji su nepobitno ukradeni, ne bi bilo osnova za ukidanje kazne za to djelo.

Iz istog razloga za krijumčarenje automobila krivnje je oslobođen i bivši zapovjednik 73. bojne vojne policije Željko Maglov koji je bio osuđen na dvije godine zatvora.

Za Vrhovni sud je neosnovana i Rapajićeva kazna da je poticao Maglova na zloporabu položaja i ovlasti jer je to djelo počinjeno ako je protupravnu imovinsku korist ostvarila osoba koja ga je počinila ili druga fizička osoba. No, u ovom slučaju korist je imala 73. bojne vojne policije, dakle pravna osoba. Budući je utvrđeno da Maglov nije zlouporabio položaj i ovlasti, jer ni on niti druga fizička osoba nije ostvarila korist, ni Rapajić nije mogao biti kažnjen kao poticatelj, ocijenio je sud.

Maglovu je ukinuta i kazna za zloporabu položaja i ovlasti za neovlašteno trgovanje i krijumčarenje preko granice jestivog ulja i šećera. Naime, kao zapovjednik bojne Maglov nije imao ovlasti za trgovanje namirnicama, a ako nema ovlasti tada nije ni ostvareno biće kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, smatra sud.

Za kazneno djelo nedozvoljene trgovine Maglov ne može više biti kažnjen jer je tijekom žalbenog postupka 2001. nastupila zastara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukinuta mu je kazna i za izbjegavanje carinskog nadzora za stvari i robu veće vrijednosti jer to djelo u vrijeme počinjena 1997. nije postojalo, već je uvedeno godinu dana kasnije.

Vrhovni sud je utvrdio da je tijekom suđenja učinjena i povreda postupka jer je po povlačenju optužnice protiv Stjepana Miličevića on u istom postupku svjedočio, a da sud prethodno nije donio odluku o odbijanju optužnice. Nitko, naime, u istom kaznenom postupku ne može biti istodobno optuženik i svjedok.

Budući da su glavnooptuženi oslobođeni, ukinute su, uglavnom po službenoj dužnosti, kazne i za 14 pomagača jer se oni nisu ni žalili.

Na presudu se nije žalilo ni splitsko Županijsko državno odvjetništvo, pa je pravorijek Vrhovnog suda mogao biti samo u korist, a nikako na štetu optuženih. Tužiteljstvo se nije uopće očitovalo na žalbe Rapajića, Maglova i drugih.

Odlukom Vrhovnog suda jednom od osuđenih, Zoranu Doždoru ostala je kazna od osam mjeseci zatvora za krivotvorenje i nezakonitu ovjeru dokumenata jer to kazneno djelo nije bilo u vezi s onima za koja su se teretili glavnooptuženi.

Rješavanje žalbi na presudu u slučaju "Maglovljeve skupine" nije bilo hitno jer se nije radilo o pritvorskom predmetu. Kazne zatvora uglavnom su pokrivale vrijeme koje su optuženi proveli u pritvoru.

Vrhovni sud donio je odluku u Vijeću - Ana Garačić kao predsjednica i članovi Marijan Svedrović i Ante Potrebica.

U splitskom sudu i Županijskom državnom odvjetništvu odluku Vrhovnog suda nisu željeli komentirati jer je još nisu zaprimili.

Odvjetnik Željka Maglova Branko Bajica kazao je Hini da je zadovoljan što je prihvaćena njegova tužba i ukinuta presuda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara