Vrhovni sud ukinuo rješenje o pritvoru Štokića i Perožića

VRHOVNI sud u Zagrebu ukinuo je danas rješenje riječkoga Županijskog suda o produljenju pritvora bivšem predsjedniku i članu Uprave Riječke banke Ivanu Štokiću i Borislavu Perožiću te izdao rješenje po kojemu taj sud još jednom mora razmotriti okolnosti i razloge produljenja pritvora.

Po riječima Perožićeva odvjetnika Gorana Marčana odluku o pritvoru sutra će donijeti Izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

Štokić i Perožić u pritvoru su od rujna prošle godine. Nakon što je u početku ožujka ove godine protiv njih i još četvero osumnjičenih u "slučaju Riječke banke" podignuta optužnica, pritvor je njima dvojici produljen na neodređeno vrijeme uz obvezu suda da u roku od dva mjeseca ponovno razmotri tu odluku.

Obojica se terete za kažnjiva djela zloporabe položaja i ovlasti i pomaganje pri sklapanju ugovora štetnih za poslovanje Riječke banke.

Bivši direktor Direkcije deviznih sredstava Milojko Tankosić također je u pritvoru proveo šest mjeseci, a u ožujku je pušten da se brani sa slobode, jer je državni odvjetnik našao da nema zakonske osnove za produljenje njegova pritvora, kao ni za ponovno pritvaranje ostalih osumnjičenika - Eduarda Nodila, Snježane Podobnik i Mirte Vlah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U optužnici je Državno odvjetništvo promijenilo određenje kažnjiva djela za koje je Tankosić osumnjičen u istrazi, pa je umjesto za zloporabu položaja i ovlasti osumnjičen za pomaganje pri sklapanju štetnih ugovora.

Bivši glavni diler Eduard Nodilo tereti se za kažnjiva djela sklapanja štetnih ugovora i krivotvorenje službenih isprava, a bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježana Podobnik i Mirta Vlah za pomaganje pri sklapanju štetnih ugovora.

Kriminalnim činima osumnjičenika Riječka banka je od 1997. do 2002. po procjeni Hrvatske narodne banke oštećena za 97,3 milijuna dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara