Vrhovni sud: Za uništavanje zaplijenjene droge treba biti nadležan MUP

VRHOVNI sud smatra da za nadzor uništavanja zaplijenjene droge treba biti nadležno Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), odnosno tijelo koje je drogu pohranilo, a ne sudovi koji su donijeli odluku o njenom oduzimanju kako je propisano Zakonom o suzbijanju zloporabe opojnih droga.

Kazneni odjel Vrhovnog suda je na jučerašnjoj sjednici podržao inicijativu Ministarstva pravosuđa da se dvogodišnja dvojba o tome koje je tijelo nadležno za uništavanje droge riješi izmjenom Zakona o suzbijanju zloporabi opojnih droga.

Poticaj za rješavanje te dvojbe dao je MUP koji je upozorio Ministarstvo pravosuđa da u posljednje dvije godine, odnosno od donošenja Zakona o suzbijanju zloporabe opojnih droga u prosincu 2001. nije uništen ni gram droge jer sudovi, kao tijelo koje donosi odluku o oduzimanju droge, nisu osnivali povjerenstvo za njeno uništavanje.

Kazneni suci Vrhovnog suda smatraju da je nedorečen i nepotpun članak kojim se propisuje da je za uništavanje droge, oduzete sudskom odlukom, nadležno tijelo koje je donijelo odluku o oduzimanju droge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zauzeto je stajalište da je u sudskoj nadležnosti donošenje odluke o oduzimanju droge i njezinom uništenju, a da bi sama provedba uništenja trebala biti u nadležnosti onih državnih tijela kod kojih je droga pohranjena.

Suci, stoga, smatraju da bi izmjenom Zakona o suzbijanju zloporabe opojnih droga trebalo uništenje droga povjeriti tročlanom povjerenstvu koje bi imenovao ministar unutarnjih poslova, uz suglasnost Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. U sastavu povjerenstva trebali bi biti predstavnici MUP-a, Ministarstva zdravstva i Ureda za suzbijanje zloporabe opojnih droga.

Također je predloženo da to povjerenstvo donosi i odluku o predaji droge koje nije predviđena za uništenje jer se može upotrijebiti kao sirovina. Uz naknadu, takva se droga može predati pravnoj osobi koja ima odobrenje za izradu opojnih droga, primjerice farmaceutskoj industriji. Po važećem Zakona u o suzbijanju zloporabe opojnih droga takovu odluku donosi ministar gospodarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara