Vrhovnik mora kooperantu Lenca isplatiti 500 tisuća kn

PO NEPRAVOMOĆNOJ presudi riječkog Trgovačkog suda od 8. rujna bivši direktor brodogradilišta "Viktor Lenac" Damir Vrhovnik dužan je isplatiti tužitelju vlasniku zanatske radnje Brodoremont Bogumilu Čoki iz Rijeke 473.707 kuna radi naknade štete, tj. isplatiti obavljene, a nenaplaćene poslove, potvrdio je danas pravni zastupnik tužitelja odvjetnik Miljenko Barić.

Po presudi, Vrhovnik bi na taj iznos trebao platiti i 15 posto kamata počevši od 28. srpnja 2003. te troškove parnice. U tužbi je navedeno da je Vrhovnik, koji je u vrijeme ugovaranja poslova s Brodoremontom bio direktor brodogradilišta, znao ili morao znati da obavljeni poslovi neće biti plaćeni te da je nesavjesno i loše upravljao tvrtkom.

Po Barićevim riječima, Sud je Vrhovnika pozvao da se očituje o tužbi što on nije učinio, pa je presuda donesena na osnovi navoda iz tužbe te priložene Nagodbe o priznanju i namirenju duga iz veljače 2003. i Ugovora o priznanju i načinu podmirenja duga iz kolovoza 2003., koje je s Brodoremontom potpisao Vrhovnik.

Nagodbe i ugovore o priznanju i namirenju duga Vrhovnik je u većini, u srpnju 2003., potpisao s ukupno 355 kooperanata koji na toj osnovi potražuju oko 122 milijuna kuna, a presuda u korist Brodoremonta prva je takva presuda u korist jednog od kooperanata V. Lenca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je u prosincu prošle godine u brodogradilištu "Viktor Lenac" pokrenut stečaj utvrđeno je da su ukupna dugovanja te tvrtke veća od milijarde kuna, a najveći je vjerovnik država koja je, putem Ministarstva financija i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, brodogradilište podupirala zajmovima i državnim jamstvima.

Procijenjena imovina brodogradilišta nekoliko je puta manja od ukupnog duga, pa nije izgledno da bi kooperanti svoje tražbine mogli naplatiti u sklopu stečajnog postupka.

Damir Vrhovnik u telefonskom razgovoru nije želio komentirati donesenu presudu, niti mogućnost podnošenja žalbe, kazavši da se o tome skrbi njegov odvjetnik. Dodao je da "nema šanse da taj spor izgubi."

Nije htio komentirati ni najave o mogućem osnivanju saborskog povjerenstva o davanju državnih jamstava brodogradilištu "Viktor Lenac".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara