VRIJEME SMRTI MOŽE SE PROČITATI IZ KOSTIJU

Sudski vještaci mogli bi pomoću izotopa odrediti točno vrijeme smrti neke žrtve, objavili su engleski znanstvenici u stručnom časopisu "New Scientist".

Stuart Black sa Sveučilišta Reading pronašao je pouzdanu metodu kojom bi se mogli koristiti sudski vještaci prilikom utvrđivanja vremena smrti žrtve. Također bi se pomoću te tehnike moglo utvrditi i regionalno porijeklo mrtvaca.

Black se u datiranju vremena smrti koristio raspadanjem izotopa olova-210 i polonija-210. Olovo-210 i polonij-210 dospijevaju preko hrane u kosti i tamo se određenom brzinom raspadaju. Kad tijelo umre, u kostima se više ne uskladištavaju novi izotopi.

Utvrđivanjem količine u tijelo unesena olova znanstvenici mogu odrediti i podrijetlo žrtve, s obzirom na to da je ta količina specifična za određeno područje. Tako je Black uspio izračunati da su izgoreni ostaci jednoga umorenog čovjeka stari oko tjedan dana i da je čovjek bio s područja nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Dosada su se sudski vještaci morali oslanjati na to kako tijelo propada u određenim klimatskim uvjetima. Često te vrijednosti ipak nisu bile poznate. Metode koje mogu pomoći u radu s relativno novim truplom mrtvačke su mrlje, ukočenost i tjelesna temparatura.

Ako je truplo starije od tri ili četiri dana, te metode više ne funkcioniraju. Tada jedino preostaje traženje insekata na ili u tijelu, kako bi se na temelju razvojnog stupnja larve odredilo vrijeme ležanja mrtvog tijela. Uz to je potrebno znati i temperaturu u okolišu kao i stupanj vlažnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara