vrlo loša demografska slika karlovačke županije

Karlovačka županija sa samo 53,9 rođenih na 100 umrlih nalazi se na neslavnu drugom mjestu po negativnom prirastu u Hrvatskoj, odmah iza Ličkosenjske županije sa 51,1 rođenih na 100 umrlih, rečeno je danas na tiskovnoj konferenciji pri predstavljanju Ljetopisa županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Po tzv. vitalnom indeksu, pozitivan prirast imaju samo četiri županije: Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija svaka oko 10 posto te Dubrovačko-neretvanska i Međimurska županija s oko osam posto više rođenih od umrlih.

Godine 2001. u Karlovačkoj županiji je umrlo čak 950 stanovnika više nego je rođeno (umrla 2064, a živo rođenih 1114). To znači da prirodnog prirasta nema i da, štoviše, nije postignuta ni jednostavna reprodukcija stanovništva.

Ravnatelj Zavoda i glavni i odgovorni urednik Ljetopisa dr. Boško Milanković rekao je da Karlovačka županija danas ima 7543 stanovnika manje nego prije 10 godina. ´To je isto kao da je s lica zemlje nestao Ozalj, koji ima 7,5 tisuća stanovnika´, rekao je Milanković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara