Vrlo nizak promet na tržištima dionica

NIZAK opseg trgovanja te zabrinutosti zbog ponovnog rasta cijena nafte i mogućnosti od novih terorističkih napada obilježili su protekloga tjedna poslovanje na svjetskim tržištima kapitala.

Njujorški Dow Jones indeks dosegnuo je u jednome trenutku najvišu razinu od 1. srpnja, 10.290 bodova. Do kraja tjedna ponešto je oslabio, na 10.260 bodova, no 0,6 posto više nego u tjednu ranije. Istodobno, tehnološki Nasdaq indeks spustio je oko jedan posto, na 1.844 boda, zbog loših procjena poslovanja iz Intela.

Obujam trgovanja cijeloga je tjedna na njujorškoj burzi bio slab, pri čemu je u ponedjeljak bio najslabiji od početka godine. Vlasnike je toga dana promijenilo nešto manje od 900 milijuna dionica, što je znatno niže od 1,4 milijarde koliko je bio dnevni prosjek za prošlu godinu.

Razlog tome je odlazak mnogih ulagača i trgovaca na godišnji odmor, kako bi izbjegli gužve u gradu zbog održavanja konvencije Republikanske stranke u New Yorku. "Promet je tako slab da je kretanje cijena dionica u bilo kojem smjeru preuveličano", rekao je Mike Driscoll, direktor Bear Stearnsa.

Financijska tržišta u posljednjih su nekoliko dana senzitivna i na moguće terorističke napade zbog održavanja konvencije. "To pokazuje da je tržište osjetljivo na neku vrstu mogućeg terorističkog događaja", izjavio je Marc Pado, strateg u Cantor FitzgeraldandCo. "Zatim, zabrinjava i cijena nafte, koja raste prema najvišim razinama u zadnjih tjedan dana".

Visoke cijene nafte obično negativno utječu na dionice, zbog njihova utjecaja na gospodarski rast i korporativne zarade. No, one potiču ulaganja u dionice naftnih kompanija. Cijene dionica naftnih kompanija, uključujući i najveće Exxon Mobil Corp. i ChevronTexaco Corp, nastavile su stoga jačati.

Rastu vrijednosti Dow Jonesa pripomoglo je i jačanje cijena dionica farmaceutskih kompanija. Dionica Pfizera dobila je više od jedan posto na vrijednosti zbog špekulacija da će profitirati zbog neuspjeha koji je njegov konkurent Merck zabilježio s lijekom protiv kolesterola, Zocorom.

Istodobno, dionice osiguravatelja bile su pod pritiskom zbog tornada Francesa koji se približava SAD-u. Očekuju se, naime, veliki odštetni zahtjevi.

Među gubitnicima našao se ponovno i sektor proizvodnje čipova, budući su snižene procjene prihoda najvećem svjetskom proizvođaču u toj branši, Intelu. U prosjeku su dionice proizvođača čipova oslabile 2,6 posto.

"To očito nije dobra vijest", ocijenio je Hugh Johnson iz First Albany Corp-a. "Pitanje je hoće li takve vijesti biti ograničene samo na Intel ili će imati utjecaja na cijelo tržište? Obično to navuče oblake nad cijelim tržištem".

Ekonomski pokazatelji daju neujednačenu sliku situacije u najvećem svjetskom gospodarstvu. Tako je osobna potrošnja Amerikanaca u srpnju snažno porasla, potaknuta nadama da će ponovno ojačati gospodarski oporavak nakon nedavnog slabljenja. No, njihova osobna primanja porasla su po mnogo manjoj stopi nego se očekivalo, te najslabije od studenoga 2002.

Objavljena je i slabija od očekivanja brojka o povjerenju američkih potrošača u kolovozu, što je potaknulo zabrinutost ulagača oko snage američkog gospodarstva. Krajem tjedna, pak, objavljen je dugo očekivani podatak o zaposlenosti u SAD-u tijekom kolovoza. Pokazao je da je otvoreno je 144.000 novih radnih mjesta, što je bilo blizu očekivanja, koja su se kretala oko 150.000, što je donekle ublažilo strahovanja ulagača.

Na europskim burzama prošlotjedni rast cijena dionica naftnih i maloprodajnih tvrtki rezultirao je jačanjem burzovnih indeksa. Tako je londonski Ftse indeks porastao gotovo 1,4 posto, na najvišu razinu od kraja lipnja, 4.550 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,4 posto te iznosi 3.866 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nada da će najnoviji porast cijena nafte ubrzati rast profita naftnih kompanija poput BP-a i Shella potaknula je kupovinu njihovih dionica. "Zarade u naftnom sektoru vjerojatno neće dosegnuti svoj vrhunac prije veljače 2005", ocijenili su u brokerskoj tvrtki CSFB.

Njezini stratezi povećali su rejting dionicama naftnog sektora za fond menadžere nakon što su povisili izglede za rast cijena nafte. Dionica britanskog BP-a ojačala je 0,8 posto, nizozemskog Royal Dutcha za jedan posto, a Shella za 1,2 posto.

Analitičari tvrde da oštre oscilacije cijena nafte nastavljaju dominirati financijskim tržištima te predstavljaju rizik na širem tržištu.

"Očito je to neugodan faktor koji će imat značajan utjecaj na profitabilnost korporacija. U kratkom roku povećat će troškove goriva, a u dugom roku smanjiti potrošnju i rast", izjavio je Peter Dixon, ekonomist Commerzbanke. "Izgledi za ulaganje u dionice u idućih šest do 12 mjeseci izgledaju manje povoljni nego smo se nadali".

I francuski maloprodajni lanac Carrefour predvodio je rastom cijena, povećavši dividende te obećavši da će smanjiti svoja zaduženja, nakon što je ostvario snažan rast dobiti u prvom polugodištu. Cijene njegovih dionica ojačale su čak pet posto.

"Nove vijesti iz kompanija bile su prilično dobre, a ulagači sada pozorno iščekuju nove gospodarske pokazatelje kako bi vidjeli hoće li to potaknuti daljnji rast cijena dionica", ocijenila je Hilary Cook, direktorica investicijskih strategija pri Barclays Private Clientsu.

Od gubitnika ističe se dionica France Telecoma, koja je oslabila 2,1 posto nakon što je francuska vlada najavila da će prodati najmanje 9,6 posto svog udjela u toj kompaniji, čime očekuje zaraditi 5,75 milijardi eura.

"Obzirom na poteškoće s javnim ponudama dionica Belgacoma i Eircoma prije ljeta, uspješni plasman ovih dionica bila bi zaista dobra vijest za taj sektor", istaknuo je analitičar Jefferiesa, Ian MacLeod. Intelova snižena procjena poslovnih rezultata za ovo tromjesečje uslijed slabije potražnje držala je, pak, pod pritiskom tehnološke dionice.

I u Europi je burzovni promet bio vrlo nizak, budući se nastavlja sezona godišnjih odmora. Osim toga, Londonska burza u ponedjeljak nije radila zbog nacionalnog praznika.

Stratezi ističu da su poslovna izvješća kompanija za drugo tromjesečje bila pozitivna, no da procjene poslovanja korporacija za iduće razdoblje nisu tako sjajne.

"U prosjeku, korporativne zarade su snažne te smo vidjeli nastavak rasta zarada. U Europi, proizvođači osnovnih sirovina i energije profitirali su od viših cijena", ocijenio je Bernd Meyer, strateg pri Deutsche Banku. "No, trenutno ne vidim neki značajniji okidač za zbivanja na tržištu u kratkome roku".

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo je prošloga tjedna 1,7 posto, na 11.022 boda.

(Hina) xsbo ysbo

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara