Vrućine još najmanje 10 dana

Vrućine još najmanje 10 dana

VISOKE temperature nastavljaju se još najmanje deset dana, najavljuju u Državnom hidrometeorološkom zavodu. Danas i sutra temperature će narasti i do 34 stupnja.

U dane nadolazećeg vikenda očekuje se malo osvježenje. Mogući su i kratkotrajni lokalni pljuskovi, no temperature i dalje neće biti manje od 24 stupnja.

Temperature izmjerene proteklih dana veće su za sedam Celzijevih stupnjeva od svibanjskog prosjeka u proteklih trideset godina. Slične vrućine u svibnju zadnji put su zabilježene davne 1968. godine.

Prognostičari predviđaju da kiše neće biti još najmanje deset dana, a ako i padne potkraj svibnja bit će riječ o manjim oborinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suša je već sada upropastila poljoprivredni urod, prepolovila nasade pojedinih kultura, a ostvare li se prognoze meteorologa štete će biti znatno veće.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić jučer je u Saboru rekao kao dosadašnje procjene pokazuje da je šteta od suše 200. 000 kuna. Potvrdio je da iznos od 20 milijuna kuna, koliko je ove godine proračun osigurao za ublažavanje šteta od elementarnih nepogoda, neće biti dovoljan. Ministarstvo poljoprivrede najvjerojatnije će predložiti Vladi ukidanje ili smanjenje referentnih prinosa, a razmišlja se i o odgodi kreditnih obaveza.

Zbog suše je u četiri slavonske županije, te na području Benkovca, proglašeno stanje elementarne nepogode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara