Vujanović moli Mesića da se postupak protiv časnika Brčića vodi u Crnoj Gori

CRNOGORSKI predsjednik Filip Vujanović prenio je, tijekom Regionalnog ekonomskog foruma u Dubrovniku, molbu Stjepanu Mesiću da se obnovljeni postupak protiv časnika crnogorske vojske Ilije Brčića, osuđenog u Hrvatskoj za granatiranje Splita, vodi u Crnoj Gori te da se Brčić brani sa slobode.

Slučaj zapovjednika bojnog broda Brčića, koji je nedavno uhićen u Rimu kamo je u sklopu crnogorskog izaslanstva doputovao na skup NATO-a, bio je tema razgovora Mesića i Vujanovića, a prisustvovao mu je i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

"Moja je molba da se obnovljeni postupak nastavi u Crnoj Gori, a da slučaj prati hrvatsko pravosuđe", rekao je Vujanović.

Mesić pokazao razumijevanje za Vujanovićeve zahtjeve

Predsjednik Mesić pokazao je razumijevanje i za zahtjev da se Brčić brani sa slobode uz puno jamstvo crnogorske vlade, dodao je Vujanović, govoreći o slučaju crnogorskog časnika koji je 1993. godine u Hrvatskoj osuđen u odsutnosti na 15 godina zatvora pa ima pravo na obnovu postupka.

"Mi ćemo to riješiti u skladu s hrvatskim zakonima bez ikakve diskriminacije", izjavio je Mesić, dodajući da je "dobra i sretna okolnost to što se Bajić nalazi u Dubrovniku pa smo ga pozvali na sastanak".

Dvojica predsjednika razgovarala su i o naknadi štete za opremu koju je bivša JNA tijekom okupacije zračne luke Ćilipi opljačkala i odnijela na teritorij Srbije i Crne Gore. Suglasili su se da najprije treba utvrditi što je od te opreme stiglo u jednu, a što u drugu državu te onda razmotriti način odštete.

J.Da.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara