Vujanović: UNESCO će odlučiti o sudbini kanjona Tare

PREDSJEDNIK Crne Gore Filip Vujanović izjavio je u srijedu da će njegova zemlja oprezno pristupiti mogućoj provedbi projekta gradnje hidroenergetskog kompleksa koji je planiran na granici s Bosnom i Hercegovinom i u kanjonu rijeke Tare.

Tijekom posjeta Bosni i Hercegovini, Vujanović je nakon razgovora s članovima predsjedništva te zemlje kazao novinarima da Crna Gora ostaje zainteresirana za jačanje gospodarskih veza s BiH uključujući tu i oblast energetike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Crna Gora ima potrebu riješiti energetski i vanjskotrgovinski deficit no kanjon Tare za nas je važan i s ekološkog stajališta", kazao je Vujanović.

On je dodao da će crnogorske vlasti pričekati da se o projektu gradnje hidroelektrane, koji bi podrazumijevao i djelomično potapanje kanjona Tare očituje UNESCO na čijem je popisu zaštićene svjetske prirodne baštine i ovo područje.

Na gradnji tog hidroenergetskog kompleksa, planiranog još u vrijeme bivše zajedničke države, posebice ustraju vlasti Republike Srpske.

Vlada u Podgorici za sada krajnje suzdržano reagira na takve poticaje prije svega zbog upozorenja da će to značiti uništavanje kanjona Tare kao jednog od najvažnijih turističkih resursa Crne Gore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara