Vujčić odbacio tvrdnje o pritisku Vlade na HNB oko obračuna

ZAMJENIK guvernera HNB-a Boris Vujčić odbacio je danas u Saboru tvrdnje SDP-ovca Mate Crkvenca da je HNB na nagovor Vlade promijenio obračun prošlogodišnjeg deficita proračuna s 5,1 na 6,3 posto, istaknuvši da je HNB bila potpuno autonomna u odlučivanju.

"HNB je u potpunosti zadržala svoju autonomiju" rekao je Vujčić, reagirajući na tvrdnje Crkvenca koji je u ime Kluba SDP-a, tijekom rasprave o Izvješću HNB-a za prošlu godinu, rekao da je Vlada nametnula HNB-u promjenu obračuna deficita.

Naime, u Sabor je tijekom rujna stigla dopuna izvješća HNB-a u kojemu se navodi da je lanjski deficit 6,3 posto, dok je u lipanjskom izvješću obračunat u visini od 5,1 posto.

"Vlada je rekla HNB-u, ovo nam pravi problem. U HNB-u su rekli, ali ovo su vaši podaci, prema njima je u šestom mjesecu ove godine izveden deficit od 5,1 posto. No, Vlada je rekla da se dogovorimo, imamo mi drugu formulu", kazao je Crkvenac.

Nakon što je Šime Prtenjača u ime HDZ-a od njega zatražio da se očituje o navodnim pritiscima, Vujčić je rekao da postoje dva načina objavljivanja obračuna deficita - prema gotovinskom i proračunskom načelu.

"U trenutku objavljivanja obračun je izveden samo prema gotovinskom načelu, pa smo kasnije dopunili izvještaj s proračunskim načelom", dodao je Vujčić, odbacivši tvrdnje da je Vlada narušila autonomiju HNB-a.

Inače, svi su klubovi podržali Izvješće, ali i upozorili na probleme s kojima se suočava fiskalna politika - visoki vanjski dug, promjena tečaja kune, banke u stranom vlasništvu, itd.

Slaven Letica (HSP) je Izvještaj HNB-a ocijenio "nostalgičnim i melankoličnim", odnosno da spominje samo snove o suverenitetu hrvatske monetarne politike jer je čak 91 posto banaka u vlasništvu stranaca koji, kaže, određuju monetarnu politiku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgubili smo suverenitet u monetarnom području, suverenitet je samo iluzija. Što se tiče hrvatske lisnice u hrvatskom džepu ostalo je četiri, pet, maksimalno devet posto jer su 91 posto odnijeli stranci", rekao je Letica.

Hrvatske lisnice spominjao je i Luka Roić (HSS), rekavši da su se u 1990-ima "mnogi, s hrvatskom desnicom na hrvatskom srcu, potrudili hrvatsku lisnicu izbiti iz hrvatskog džepa", pozvavši Vladu da se ogradi od nerealnih obećanja i monetarne politike koja se temelji na potrošnji.

Uzvratio mu je HDZ-ovac Petar Mlinarić, poručivši da je lisnice iz džepova građana, pa i njihovih praunuka, izbila bivša vlast lošim vođenjem fiskalne politike i prezaduživanjem države.

Valter Drandić (IDS) preveliki vanjski dug drži osnovnim problemom monetarne politike jer taj dug, kaže, onemogućuje razvoj i izvoz, kao jedini način prikupljanja deviznog novca kojim se dug može vraćati.

Klubovi su kao bitan problem učinkovite monetarne politike označili i pitanje fiksnog tečaja kune, upozorivši da bi svaka promjena tečaja mogla ozbiljno ugroziti hrvatske građane.

"Promjena tečaja kune značila bi pomor ionako sve manjih financijskih mogućnosti hrvatskih građana", rekao je Damir Kajin (IDS).

Zamjenik guvernera HNB-a Vujčić je rekao kako nije moguće provesti deprecijaciju, odnosno smanjenje vrijednosti kune, da je fluktuacija tečaja uobičajena stvar, da su oko toga mogućnosti HNB-a ograničene, ali da će središnja banka nastaviti raditi na tome da monetarnom politikom potpomogne gospodarstvo.

U Saboru je određena stanka nakon koje će zastupnici glasovati o ranije raspravljenim točkama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara