VUJIĆ I OBERSNEL POTPISALI SPORAZUM O SUFINANCIRANJU MUZEJA

Ministar kulture Antun Vujić i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel potpisali su danas sporazum o sufinanciranju prostorija novog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u jednoj zgradi u kompleksu bivše Tvornice ´Rikard Benčić´.

Konačna cijena tog projekta bit će utvrđena nakon izrade glavnog projekta, a po riječima potpisnika, vjerojatno će biti oko 80 milijuna kuna koje će postupno, u jednakom omjeru, osigurati Ministarstvo i Gradska uprava. Po procjenama riječke Gradske uprave, građevinski bi radovi, ako se osigura sav novac, mogli završiti za 18 mjeseci, a najkasnije do svibnja 2005.

Osim toga, dogovoren je nastavak istraživačkih, konzervatorskih i restauratorskih radova na upravnoj zgradi bivše Tvornice ´Rikard Benčić´, koje će zajedno financirati Gradska uprava i Ministarstvo.

Po riječima ministra Vujića, time su završene sve rasprave o uređenju toga zaštićenog spomenika kulture. Rokove završetka istraživačkih radova teško je odrediti, rekao je Vujić i dodao da će se nakon završetka radova odrediti i namjena tog prostora. Ministarstvo, Gradska uprava i riječko Sveučilište pratit će konzervatorska istraživanja, a sve odluke donosit će stručna tijela, istaknuo je Vujić na konferenciji za novinare nakon radnog sastanka s riječkim gradonačelnikom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li u bivšoj upravnoj zgradi Tvornice ´Rikard Benčić´ biti riječka Likovna akademija, Obersnel je odgovorio da će Gradska uprava na tome ustrajati, te da će nakon završetka istraživačkih radova Konzervatorskom odjelu Ministarstva podnijeti zahtjev da se utvrdi namjena zgrade. Dodao je da je danas dogovoreno da se, poštujući struku, istraživanja obave što prije.

Riječka Gradska uprava iznajmila je bivšu upravnu zgradu Tvornice ´Rikard Benčić´ Odsjeku likovne kulture riječkoga Filozofskog fakulteta. Sveučilište je za uređenje zapuštene zgrade dobilo zajam i počelo uređivati zgradu. Inspekcija Ministarstva kulture zaustavila je radove dok vlasnik za njih ne dobije potrebne dozvole, a riječka Gradska uprava na takvo je rješenje uložila žalbu.

Na današnjem je sastanku dogovoreno da se sljedeće godine potpiše i sporazum za gradnju riječke gradske knjižnice. Do kraja 2003. bit će gotovo idejno rješenje za taj projekt, koji podupire i Ministarstvo, rekao je riječki gradonačelnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara