vujić: ministarstvo kulture mora biti zasebno

Ministarstvo kulture mora ostati zasebno, jer je spajanje s bilo kojim drugim ministarstvom prosvjete, znanosti, turizma ili okoliša utopijski i neodgovoran odnos prema kulturi, rekao je danas ministar kulture Antun Vujić, komentirajući najave da bi se to ministarstvo moglo spojiti s nekim drugim. L

Spajanje ministarstva kulture s nekim drugim pokazalo bi da buduća vlast nema razumijevanja za kulturu, odnosno izgrađeni sustav iz kojeg proizlazi i organizirana društvena skrb za arhive, knjižnice, muzeje, galerije, kulturnu industriju - sve na čemu je u proteklu četverogodišnjem mandatu radilo Ministarstvo kulture, istaknuo je Vujić na zadnjem sastanku s novinarima.

Dodao je kako važnost Ministarstva kulture kao zasebna resora treba poduprijeti pogotovo danas u procesu globalizacije kad se kulturom štite kulturne različitosti i čuva kulturni identitet. Vujić je rekao da je to pokazala i konferencija u Opatiji, okupivši sedamdeset ministara kulture, oko 140 izaslanstava, i na kojoj je donesena Deklaracija o zaštiti kulturnih raznolikosti.

Kao primjere razvijenih europskih zemalja, koje su nedavno utemeljile ministarstva kulture, naveo je Nizozemsku i Veliku Britaniju.

Na novinarski upit o primanju novih zaposlenika ministar je odgovorio da su u Ministarstvo primljeni samo vježbenici čije primanje ne smatra političkim pitanjem.

Glede stanja u kulturnim vijećima, odnosno prestanka mandata pojedinim članovima, ministar je kazao kako mandat nikomu nije bio skraćen, rekavši kako su ta vijeća slika kulturnog pluralizma jer su u njima ljudi različitih političkih svjetonazora.

Ministar kulture u ime Vlade i glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ferdo Boban potpisali su danas granski kolektivni ugovor za zaposlenike u kulturnim ustanovama, za koje se plaće izdvajaju iz državnog proračuna.

Boban je zahvalio ministru na vrlo dobroj suradnji, rekavši da je plod te suradnje i potpisivanje ovog ugovora koji se odnosi na specifičan rad kazališnih djelatnika te im se tako pokušavaju podmiriti životne potrebe.

Ministar Vujić je kazao da je državna uprava ipak trebala imati više razumijevanja u plaćanju kulturnih djelatnika koji su na državnom proračunu.

(Hina) ta az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara