Vukelić dogovorio sa sindikalcima da do kraja mjeseca počinje raditi povjerenstvo za prava radnika INE

MINISTAR gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić dogovorio je danas sa sindikalnim čelnicima da do kraja mjeseca počinje raditi povjerenstvo za prava radnika tijekom restrukturiranja i privatizacije Ine.

To povjerenstvo osnovano je nakon usvajanja Zakona o privatizaciji Ine, ali ne djeluje već godinu dana i pol dana, a u predstojećoj drugoj fazi privatizacije Ine vrlo je važno za ostvarivanje i nadzor prava radnika, rečeno je nakon sastanka.

Ministar Vukelić i predstavnici sindikata na sastanku su razgovarali o poslovanju tvrtki u grani energetike, kemije i nemetala, u kojoj je u protekle četiri godine izgubljeno oko 18.000 radnih mjesta.

Dogovoreno je također da sindikati nagodbom s Upravom HEP-a riješe pitanje duga tvrtke prema radnicima u ukupnom iznosu od 400 milijuna kuna zbog raskida kolektivnog ugovora 2000. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U vezi Petrokemije Ministarstvo već radi na pronalaženju modela za osiguranje plina tijekom zime, što je najveći problem u poslovanju te tvrtke, rekao je Vukelić.

Što se tiče Adriachema, socijalni partneri se slažu da je tamo stanje zabrinjavajuće. Financijski prijedlog restrukturiranja tvrtke je pripremljen, a Vukelić je obećao da će ga nastojati što brže staviti pred Vladu kako bi se izbjegao stečaj.

Predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala Ivan Tomac upozorio je da sindikati svaku novu Vladu upoznavaju sa starim problemima, a razgovori će se operativno nastaviti na razini državnih tajnika i pomoćnika ministra.

U grani energetike, kemije i nemetala zaposleno je trenutno 42.000 radnika, a u 35 tvrtki vodi se stečajni postupak.

U toj je djelatnosti vrlo malo tvrtki privatizirano dok je politikom bivše Vlade kemijska i petrokemijska grana likvidirana, upozorili su sindikalci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara