Vukelić: Ministarstvo nije dobilo zahtjev za pomoć Itasu

MINISTARSTVO gospodarstva, rada i poduzetništva nije primilo nikakav službeni zahtjev iz tvrtke Itas za pomoć u rješavanju zahtjeva tamošnjih radnika koji od jučer štrajkaju glađu, no ispitat će mogućnosti kako može pomoći, rekao je danas ministar Branko Vukelić.

Uvijek sam na strani proizvodnje i radnika te sam, premda nije bilo takvog zahtjeva, naložio da se ispita što može učiniti Vlada a što Hrvatska elektroprivreda, rekao je Vukelić na margini konferencije "Hrvatsko tržište rada u 21. stoljeću - izazovi i nužnost promjena".

"Detaljno ćemo analizirati situaciju, ali riječ je o privatnoj kompaniji i pitanje je što možemo učiniti", dodao je.

Osamnaest radnika ivanečke tvornice alatnih strojeva Itas u stečaju započelo je jučer ujutro štrajk glađu koji neće prekinuti dok tvornica ne dobije struju a Vlada otkupi većinski paket dionica.

Od HEP-a traže da im uključi struju kako bi mogli nastaviti proizvodnju, a od Vlade i Hrvatskog fonda za privatizaciju da otkupe većinski paket dionica poduzeća. Podsjećaju da je Vlada tako već postupila u slučaju Valpovke.

Jedina hrvatska tvornica alatnih strojeva nedavno je otišla u stečaj jer je bila prezadužena, a radnici plaću nisu dobili više od pola godine.

Sindikalni povjerenik Dragutin Varga najavio je da će radnici štrajkati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara