Vukovar: otvorena izložba "Knjižno blago franjevačkog samostana"

U okviru Dana Matice hrvatske u Vukovarskosrijemskoj županiji, u Pastoralnom centru sv. Bono u Vukovaru večeras je otvorena izložba "Knjižno blago franjevačkog samostana u Vukovaru".

U staklenim vitrinama izložen je tek mali dio knjižnog blaga franjevačkog samostana u Vukovaru sačuvanog od uništenja u srpskoj agresiji 1991. godine.

Po riječima gvardijana fra Zlatka Špehara, u knjižnici samostana uoči Domovinskog rata nalazilo se oko 17.000 knjiga, među kojima je bilo i vrlo vrijednih inkunabula.

"Zahvaljujući braći franjevcima iz Iloka i Zemuna uspjeli smo spasiti oko 12.000 knjiga koje su u studenom prošle godine uz pomoć Ministarstva kulture vraćene iz Srbije u Vukovar", rekao je Špehar dodajući kako se među spašenim knjigama nalazi i određen broj inkunabula koje su, kao i dio ostalog knjižnog blaga, vraćene u lošem stanju.

Nakon što se vraćene knjige obnove, trajno će biti pohranjene u knjižnici obnovljenog samostana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

O nastojanjima da se knjižno blago samostana spasi govorili su gvardijan franjevačkog samostana u Iloku fra Marko Malović i fra Marko Kurolt iz franjevačkog samostana sv. Ivana Krstitelja u Zemunu.

O važnosti sačuvanog knjižnog blaga i njegovoj vrijednosti za Vukovar i Hrvatsku govorio je provincijski knjižničar i arhivar fra Vatroslav Frkin, a o nastojanjima Hrvatske da vrati knjižno blago pomoćnica ministra kulture Branka Šulc.

Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji održavaju se do 8. svibnja u Vinkovcima, Vukovaru, Županji i Iloku te u još desetak mjesta u županiji.

(Hina) xzdraz ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara