VUKOVAR: proslavljen židovski blagdan pesah

U organizaciji osječke Židovske općine i vukovarske Koalicije za rad s psihotraumom i za mir u Vukovaru je danas drugi put nakon Drugoga svjetskog rata proslavljen židovski blagdan Pesah.

Pesah je jedan od najvažnijih židovskih blagdana, a slavi se u spomen na izbavljenje Židova iz egipatskog ropstva.

Prema riječima predsjednika osječke Židovske općine dr. Žarka Fischera, proslava tog blagdana simbolizira općenito vječitu težnju Židova, te svih drugih naroda, da se oslobode ropstva i žive mirno i sretno.

Pesah se slavi 5. i 6. travnja, a u Vukovaru se proslavlja tjedan dana prije kako bi vjernici na blagdan mogli biti u obiteljskom krugu, rekao je dr. Žarko Fischer pozdravljajući u vukovarskome hotelu "Dunav" članove osječke Židovske općine i predstavnike židovskih zajednica iz Zagreba, Subotice, Beograda, Sarajeva i Banja Luke.

Među okupljenima bio je i saborski zastupnik za nacionalne manjine Nikola Mak, predstavnici Evanđeoske crkve te američkog Veleposlanstva iz Zagreba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon obilaska židovskoga groblja i mjesta na kojem je do godine 1958. bila vukovarska sinagoga upriličen je tradicionalni židovski blagdanski objed, a vrhunac svečanosti bit će koncert grupe "Jewsers", koja svira kombinaciju tradicionalne židovske glazbe i jazza, koji bi u hotelu "Dunav" trebao početi u 15 sati.

Po podacima osječke Židovske općine, prije Drugoga svjetskog rata samo je u Osijeku živjelo oko 2500 Židova, a u Vukovaru oko 800. Danas u Osijeku živi samo 100-tinjak Židova, a u Vukovaru, po posljednjem popisu stanovništva, samo jedan. Riječ je o dr. Charlesu Davidu Tauberu, voditelju vukovarske Koalicije za rad s psihotraumom i za mir.

Prije otprilike godinu dana osječka Židovska općina predložila je izgradnju vukovarskoga sinagoga centra, koji bi stajao oko pet milijuna eura, a osim prostorije za vjerski obred, u sinagogi bi bilo mjesta i za mnoge multimedijalne sadržaje.

(Hina) xždra yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara