Vukovar: U Borovu puštena linija za visokomodnu obuću

U TVORNICI kožne obuće Borovo danas je u proizvodnju puštena linija za visokomodnu obuću, koja će dnevno proizvoditi do sto pari visokokvalitetne obuće.

U taj projekt i instaliranje računalnog sustava za modeliranje obuće, koji je prvi i jedini takve vrste u hrvatskoj obućarskoj industriji, Borovo je uložilo oko 250.000 eura. Liniju je pustio u pogon predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

Predsjednik Uprave Poslovnog sustava Borovo Nino Bajza rekao je da ta tvrtka danas zapošljava 1300 radnika, a cijeli sustav ostvaruje godišnji prihod od 260 milijuna kuna. Godišnje se u Borovu proizvede 400.000 pari razne obuće i 1,5 milijuna metara industrijskoga tehničkog remenja.

Kao strateški razvojni cilj u 2003. Bajza je naveo završetak gradnje višenamjenskog objekta novog pogona obućare, u koju je dosad Borovo uložilo oko 3,5 milijuna kuna vlastitih sredstava. Cilj je i povratak Borova na tržište Srbije, BiH i Makedonije i preuzimanje tamošnjih poslovnih prostora, koji su se prije raspada bivše Jugoslavije nalazili u vlasništvu Borova, dodao je.

Na ta tržišta Borovo bi moglo godišnje plasirati oko pet milijuna pari obuće, procijenio je direktor Tvornice kožne obuće Borovo Antun Oklopčić. Dodao je kako bi to značilo i povećanje količine obuće na matičnoj lokaciji Tvornice obuće u Vukovaru. Samo u toj tvronici godišnje bi se proizvodilo 1,2 milijuna pari obuće, uz zapošljavanje novih 550 radnika i ostvarivanje ukupnoga prihoda od oko 150 milijuna kuna.

Komentirajući situaciju oko zbrinjavanja viška djelatnika u Borovu, predsjednik Uprave Nino Bajza novinarima je rekao kako se na popisu viška djelatnika ne nalazi više 2320 nego 1700 djelatnika, koji su još krajem prošle godine trebali dobiti otkaze.

Već jednom dorađivani program njihova zbrinjavanja Hrvatski zavod za zapošljavanje ovih je dana ponovno vratio Borovu na još jednu doradu, potvrdio je Bajza. Rekao je kako "nema druge, nego 1700 ljudi formalno proglasiti tehnološkim viškom, uručiti im odluku o prestanku radnog odnosa i pristupiti isplati otpremnina".

"To ćemo moći učiniti tek onda kada s vlasnikom Borova, tj. državom, pronađemo rješenje za osiguranje pozajmice Borovu za isplatu otpremnina", rekao je Bajza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara