Vukovarci se sjećaju žrtve Vukovara

VEČERAS će u sklopu "Svjetlosne rijeke sjećanja" Vukovarci niz Dunav pustiti nekoliko stotina upaljenih lampiona u spomen na ubijene, nestale i zatočene hrvatske branitelje i civile, ubijene tijekom mračne 1991. godine u tom gradu.

Za isto vrijeme predviđeno je i paljenje lampiona u ulicama svih gradova u Hrvatskoj koja nose ime grada Vukovara.

Programom "Žrtva Borova naselja za Domovinu", 19. studenoga obilježit će se stradanje mještana vukovarske četvrti Borovo naselje u Domovinskom ratu. Program obilježavanja počet će na mjestu nekadašnje zgrade "Borovo commerca" u kojoj se tijekom agresije nalazio stacionar vukovarske Opće bolnice.

Od sutra do 20. studenoga nizom će se komemorativnih događanja u Vukovaru obilježiti najtragičniji dani srpske agresije i okupacije Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine. Obilježavanje 16. godišnjice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, koje se održava pod geslom "U Vukovar za istinu i pravdu", počet će prigodnim komemorativnim programom u dvorištu vukovarske Opće bolnice.

Ni snijeg i kiša nisu spriječili danas članove Maraton kluba "Hrvatski sokol", koji su  jutros u osam sati krenuli su iz Osijeka u Vukovar. Nakon istrčana 34 kilometra položit će vijence i upaliti svijeće kod križa na ušću Dunava i na vukovarskome Memorijalnom groblju.

Vukovarci će se prisjetiti i Siniše Glavaševića, legendarnog novinara Hrvatskog radija Vukovar, a koji je tijekom dana vukovarske okupacije neumorno izvještavao o zločinima koji se tamo događaju.

Njegovi su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice na Ovčari.

Novinarsko-književni susret "Grad - to ste vi" održat će se 20. studenog u znak sjećanja na Glavaševića.

U agresiji na Vukovar, prema podacima tamošnje Opće bolnice, stradale su 1.624 osobe. Ranjeno je oko 1.219 hrvatskih branitelja i civila među kojima je i 30 djece. U srpske koncentracijske logore odvedeno je nekoliko tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila dok je iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih iz Domovinskog rata, kojima se svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovaru, nalazi se još nekoliko stotina osoba.

Podsjećamo, samo dan prije početka obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., u tom gradu se dogodila neviđena sramota, nakon što su preko plakata s programom njegovog obilježavanja prelijepljeni plakati s ratnim Šešeljevim radikalom Radom Leskovcem koji, pokazujući tri prsta, poručuje "On javno govori ono što vi mislite".

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara