Vukovarski logoraši traže optužnicu protiv Stojanovskog

HRVATSKO društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora poslalo je predsjedniku Mesiću i premijeru Sanaderu pismo u kojem se navodi da je načelnik glavnog stožera Oružanih snaga Republike Makedonije Miroslav Stojanovski 1991. godine sudjelovao u odvođenju i egzekuciji hrvatskih branitelja s područja Vukovara.

Logoraši u pismu navode kako je Stojanovski u Hrvatskoj zauvijek nepoželjan te zahtijevaju pokretanje postupka zbog počinjenih ratnih zločina tijekom 1991. godine.

Društvo logoraša ocijenilo je "žalosnom činjenicu da protiv načelnika makedonske vojske generala Miroslava Stojanovskog Republika Hrvatska nije podignula optužnicu za ratni zločin".

"General Stojanovski osobno je zapovijedao satnijom vojne policije istočno od grada Vukovara, od Vučedola do Ovčare, i izravno nadzirao predaju Mitnice 18. studenoga 1991. za što posjedujemo videozapis snimatelja ATN-a i snimatelja JNA", navodi se u pismu.

Dodaje se kako je general Stojanovski "bio zapovjednik skupini vojnih policajaca koja je zarobila desetak pripadnika II. bojne 204. vukovarske brigade na položaju Rističev salaš 18. studenoga 1991.".

Po navodima iz pisma taj su dan zarobljeni Zdenko Zaoborni, Josip Zaoborni, Stjepan Bali, Antun Tabaček, Borislav Mudri, Pavao Mudri, Tošo Šulentić, Stjepan Levenski, Petar Dir i Jozo Zeko koji su odmah nakon zarobljavanja odvedeni prema Vučedolu i od tada se vode kao nestali.

Također se u pismu navodi kako su jedini preživjeli od njih Slavko Marić i Petar Vukojević.

"General Stojanovski nadzirao je 19. studenoga 1991. iz hangara na Ovčari ulazak branitelja II. bojne s Mitnice u autobuse i osobno ih sproveo do koncentracijskog logora u Sremskoj Mitrovici, verbalno ih vrijeđajući i prijeteći", ističe se u pismu Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, koje je potpisao predsjednik Društva Danijel Rehak.

Prema svjedočenjima preživjelih logoraša, Stojanovski je 91. godine kao zapovjednik specijalne postrojbe Vojne policije JNA bio u Vukovaru. Ovu informaciju Jutarnjem listu je potvrdilo nekoliko bivših zarobljenika, a jedan od njih, Zdravko Komšić, kaže da Stojanovskog neće zaboraviti dok je živ.

"On nas je otpratio u Mitrovicu i tamo mi rekao da neću iz logora izaći živ." - rekao je Komšić te je dodao da se na jednoj snimci iz Vukovara, koja je snimljena 1991. godine, vidi upravo Stojanovski, tada kapetan prve klase, a danas general bojnik makedonske vojske.

U pismu logoraša navodi se da je Stojanovski u studenom 1991. nadgledao i predaju Mitnice, što se vidi u spomenutom video zapisu. Na snimci, doduše prilično mutnoj, se vidi vojnik JNA sa šljemom na glavi, rijetke brade i brkova i u maskirnoj uniformi. General, koji je proteklog vikenda boravio u Zagrebu i Opatiji, danas nema bradu i izgleda starije nego osoba sa snimke, no logoraši tvrde da se dobro sjećaju Stojanovskog sa Mitnice, ali i sa snimke.

Znakovito je da se general Stojanovski nije tijekom posljednja tri dana, kao niti makedonsko Ministarstvo obrane, službeno očitovao o posljednjim događajima.

S hrvatske strane reagirao je predsjednik Mesić koji je izjavio da bi, ukoliko postoji netko tko je odgovoran za zločine u Hrvatskoj, trebao za to biti optužen, te je dodao da svaki put kada netko dođe (u Hrvatsku), a bio je na položaju u jugoslavenskoj armiji i nije optužen, ne bi smio biti doveden pred svršen čin.

Foto: MORH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara