Vukovarski svjedok: Rezervisti nas tukli, a oficiri JNA gledali

SVJEDOK optužbe na haškom suđenju "vukovarskoj trojci" opisao je u četvrtak kako su srbijanski rezervisti 1991. godine tukli zarobljenike iz vukovarske bolnice, što su vojnici i oficiri JNA mirno promatrali.

Rudolf Vilhem, tada pripadnik civilne zaštite Vukovara, prevezen je 20. studenog 1991. godine s još 80-90 muškaraca iz vukovarske bolnice u vojarnu JNA u Vukovaru.

"Tamo je bilo i rezervista i vojnika JNA. Tukli su čime su stigli: nogama, rukama, kundacima pušaka", rekao je svjedok koji je među njima prepoznao i nekoliko sugrađana.

"Bio je tamo i Duško Vojnović zvani Robija i Kum iz Negoslavaca. Robija mi je rekao zar si i ti ustaša i dodao nećeš više pecati na Dunavu", dodao je Vilhem.

Po njegovim riječima, oficiri JNA u vojarni nisu ništa poduzeli da spriječe premlaćivanje. "Oni su gledali i smijali se, nisu ni prstom mrdnuli", kaže svjedok.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa skupinom od petnaestak muškaraca, djelatnika bolnice ili onih kojima su supruge tamo radile, vraćen je iz vojarne pred bolnicu. Tamo je suoptuženog Veselina Šljivančanina vidio kako s Vukovarcem Miroljubom Vujovićem iz skupine izdvaja navodne zločince.

"Šljivančanin je Miroljuba za svakog pojedinačno pitao je li podoban. Oni koji su bili podobni sa ženama su odlazili prema autobusu za Sremsku Mitrovicu, a oni koje je nazvao ustašama odvedeni su u isti autobus", rekao je svjedok koji je zajedno sa sinom, vukovarskim braniteljem, okvalificiran kao "ustaša".

"Žena je preklinjala Šljivančanina da me pusti, a on je samo odgovarao sutra, sutra. Znala je da će tada biti prekasno", rekao je svjedok kojega je od sigurne smrti na Ovčari spasio susjed, liječnik Stanojević koji je za njega intervenirao kod pukovnika JNA.

Bivšim oficirima 1. gardijske brigade JNA Mili Mrkšiću, i njemu podređenima Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću sudi se za pokolj najmanje 264 hrvatskih ranjenika i civila iz vukovarske bolnice na farmi Ovčara 20. studenog 1991. godine.

Suđenje "vukovarskoj trojci" nastavlja se u petak kada će tužitelj izvesti novog svjedoka optužbe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara