Vulkan Stromboli prijeti snažnom erupcijom

TALIJANSKA civilna zaštita je u visokom stupnju pripravnosti zbog moguće snažne erupcije vulkana na Stromboliju, jednom od sedam otoka Eolija u Tirenskom moru sjeverno od Sicilije, te su evakuirani svi stanovnici.

Na Stromboliju se nalaze samo stručnjaci, vulkanolozi, koji prate ´disanje´ vulkana visokog 926 metara. Upravo na oko 700 metara nadmorske visine, dakle na samo 200 metara od vulkanskog otvora, vulkanolozi su otkrili stvaranje kugle od tekuće lave promjera 300 metara, koja bi mogla izazvati još veću, tragičnu erupciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Već duže vrijeme je na Stromboliju postavljena mreža seizmičkih senzora. U prosjeku svakih 12 minuta Stromboli se trese zbog eksplozija koje, osim što stvaraju spektakularne erupcije lave, daju do znanja što se događa u utrobi vulkana. Stvorili smo tridimenzionalnu sliku s hodnicima kroz koje dolazi lava´, objašnjava profesor fizike Edoardo Del Pezzo, koji je ujedno glasnogovornik skupine stručnjaka, kako danas prenosi ´Corriere della Sera´.

Lava stalno izlazi i otječe u more, a od potresa se stvaraju odroni stvrdnute lave. Jedan takav odron je 30. prosinca izazvao golemi 20-metarski val koji je uništio barke i kuće u mjestu Ginostra na Stromboliju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara