Wall Street zabilježio treću poraznu godinu zaredom

KRAJ 2002. godine za Wall Street je donio treću razočaravajuću godinu zaredom s padom vrijednosti dionica kao rezultatom straha od terorizma i rata, ali i korporativnih skandala zbog čega su se ulagači suzdržavali od ulaganja u dionice.

Dow Jones indeks prosječne vrijednosti dionica godinu je završio na razini od 8.341,63 bodova što je predstavljalo pad od 16.8 posto u protekloj godini. U postotnom padu to je bila najgora godina za Dow Jones od 1977. godine.

Porazne rezultate zabilježio je i indeks Standard and Poor 500, kao i Nasdaq koji odražava vrijednost tehnoloških dionica. I Dow Jones i SandP 500 pretrpili su svoje prve tri silazne godine zaredom od razdoblja 1939.-41. Za Nasdaq ovo je prvi puta da je tri godine zaredom zabilježio silazni trend od uvođenja tog indeksa u 1971. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nasdaq je zabilježio pad od 31.5 posto u protekloj godini, a SandP 500 23.4 posto.

Na Wall Streetu posljednja dva tjedna prosinca obično donesu snažne skokove cijena dionica no ove je godine tržište odsklizalo nizbrdo zbog strahovanja od porasta cijena nafte te napetosti u odnosima svijeta s Irakom i Sjevernom Korejom.

´To je bila grozna godina, posebno nakon silaznog trenda u 2000. i 2001. godini. To je do sada neispitani teritorij´, ocijenio je Mike Kayes, ekonomski stručnjak iz ´Eastover Capital´ iz Sjeverne Karoline.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara