Walter Schwimmer: Europa mora biti područje bez kloniranja

EUROPA mora biti zona bez kloniranja i područje zaštite ljudskoga dostojanstva, rekao je glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer i pozvao zemlje da potpišu i ratificiraju protokol o zabrani kloniranja ljudskih bića, kaže se u priopćenju Vijeća izdanom u Strasbourgu.

Schwimmer je zatražio da Europa postane ´područje ljudskoga dostojanstva u odnosu na biotehnologiju i zona u kojoj nema kloniranja´.

Europska biomedicinska konvencija na snazi je od 1999., a njezin dodatni protokol o zabrani kloniranja ljudskih bića stupio je na snagu 1. ožujka 2001. i već ga je potpisala većina zemalja članica Vijeća Europe, kaže se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protokol zabranjuje ´namjerno nastojanje da se stvori ljudsko biće genetski identično nekom drugom ljudskome biću, živome ili umrlome´, a isključena je svaka mogućnost iznimke toj zabrani.

Glavni tajnik Vijeća Europe pozvao je one čanice koje još nisu potpisale ili ratificirale Konvenciju i Protokol o zabrani kloniranja da to učine u 2003. Osim toga, priopćilo je Vijeće Europe, Schwimmer je i zemlje promatrače, poput Amerike, pozvao da se pridruže ´europskome savezu protiv kršenja ljudskoga dostojanstva kloniranjem´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara