Washington čeka znak dobre volje od Sjeverne Koreje

Sjedinjene Države izjavile su u petak da očekuju službenu potvrdu Sjeverne Koreje da želi nastaviti multilateralne pregovore o nuklearnom programu, dodavši da će ju poduprijeti ukoliko do nje dođe.

"Ako se Sjeverna Koreja želi vratiti za pregovarački stol, rado ćemo poduprijeti tu odluku. No još nam to nisu rekli", kazao je američki dužnosnik koji je htio ostati anoniman. "Sve dosad nismo dobili službenu izjavu Sjeverne Koreje", kazao je.

Kako navodi službena sjevernokorejska agencija KCNA, Sjeverna Koreja je ovog tjedna šestorici američkih parlamentarnih zastupnika koji su posjetili Pyongyang opetovala "spremnost da riješi nuklearno pitanje putem dijaloga i pregovora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tu su izjavu u Seulu protumačili kao odluku Sjeverne Koreje da se vrati u pregovore u šestero (dvije Koreje, SAD, Kina, Japan i Rusija) na kojima se već godinu i pol komunistički režim pokušava odvratiti od planirane nabavke atomskog oružja.

"Sjeverna Koreja još nije stupila u vezu s drugim zemljama koje sudjeluju u pregovorima kako bi ih izvijestila o svojim nakanama", rekao je službeni predstavnik State Departmenta Richard Boucher.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara