Washington Kijevu prijeti sankcijama zbog izbora

Washington Kijevu prijeti sankcijama zbog izbora
SJEDINJENE Države smatraju da su predsjedničke izbore koji su se u nedjelju održali u Ukrajini obilježile "teške nepravilnosti" i ne odbacuju mogućnost uvođenja sankcija prema toj zemlji, priopćio je u ponedjeljak State Department.

Više promatrača, među kojima i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), bilo je vrlo kritično kada je riječ o tijeku izbora i o poštovanju demokratskih pravila, izjavio je dužnosnik State Departmenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bilo je teških nepravilnosti i problema tijekom izbora", rekao je, istaknuvši da će Washington preispitati svoju politiku partnerstva s Ukrajinom ukoliko se optužbe za prijevaru pokažu istinite.

Proruski premijer Viktor Janukovič dobio je 49,42 posto glasova birača, a njegov oporbeni protivnik Viktor Juščenko 46,70 posto.

Američki predsjednik George W. Bush poslao je dan uoči izbora pismo sadašnjem predsjedniku Leonidu Kučmi u kojemu ga upozorava da će na odnose između Washingtona i Kijeva presudan utjecaj imati način provedbe izbora i prijenosa vlasti sa sadašnjeg na novog predsjednika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara