Washington o istrazi oko smrti talijanskog agenta u iraku

Američki i talijanski istražitelji nisu došli do zajedničkog zaključka o okolnostima pogibije talijanskog agenta kojega su ubili američki vojnici u Iraku, priopćile su u petak Sjedinjene Države i Italija.

SAD i Italija objavili su zajedničko priopćenje o istrazi o smrti talijanskog obavještajnog agenta Nicole Caliparija koji je ubijen 4. ožujka kada su američki vojnici greškom otvorili vatru na automobil u kojem je prema bagdadskoj zračnoj luci pratio talijansku novinarku Giulianu Sgrenu koju su tek oslobodili otmičari.

"Istražitelji nisu došli do zajedničkog konačnog zaključka premda su se, nakon zajedničkog razmatranja dokaza, suglasili o činjenicama, nalazima i preporukama u brojnim pitanjima", rekli su američki State Department i talijansko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju koje je objavio State Department.

Ne navodeći pojedinosti rezultata istrage priopćenje je reklo da je dovršena i da će istražitelji sada izvijestiti o njoj vlasti svojih zemalja.

Prema ranijim medijskim navodima američke vojne vlasti smatraju da se radilo o incidentu u kojem su američki vojnici poštivali pravila postupanja i ne bi trebali biti optuženi za propuste u obavljanju dužnosti.

Amerikanci tvrde da su vojnici pucali iz upozorenja u zrak i tek potom u automobil jer je vozio prebrzo. Sgrena i drugi agent koji je vozio automobil tvrde da su vidjeli upozoravajuća svjetla skoro istodobno kada je započela pucnjava, a agent je svjedočio da je vozio sporo. Amerikanci također tvrde da američke vlasti u Iraku bile na vrijeme obaviještene o prolasku automobila dok Talijani kažu da jesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slučaj je izazvao napetosti u odnosima Sjedinjenih Država i Italije, jednog od najčvršćih saveznika Washingtona u Iraku gdje drži oko 3.000 vojnika.

Priopćenje je pokušalo izgladiti razlike između dviju strana.

"Italija i Sjedinjene Države su čvrsti saveznici i uživaju vjerno i snažno prijateljstvo temeljeno na zajedničkim vrijednostima i idealima", reklo je ono.

Calipari kojega se u Italiji slavi kao heroja, je poginuo štiteći Sgrenu od metaka svojim tijelom.

U priopćenju su dvije zemlje nazvale Caliparija "izvanrednim čovjekom" koji je dao svoj život za Italiju i bio "cijenjen prijatelj Sjedinjenih Država".

(Hina) xsl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara