Washington planira vojne baze u zemljama istočne Europe

SJEDINJENE DRŽAVE namjeravaju podići nekoliko vojnih baza na teritoriju bivših zemalja Varšavskog pakta, no ti planovi nisu usmjereni protiv Rusije, izjavio je u utorak američki državni tajnik Colin Powell koji je u posjetu Moskvi.

"Željeli bismo preustrojiti i modernizirati našu prisutnost u Europi kako bismo mogli djelovati na najrazboritiji mogući način. U skladu s time, želimo u nekim zemljama koje su prije bile dio Varšavskog pakta, podići nekoliko privremenih vojnih baza", rekao je Powell za moskovski radio Echo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće se raditi o velikim vojnim bazama poput onih koje smo izgradili u Njemačkoj u vrijeme Hladnog rata. To će biti manji objekti u kojima će naši vojnici moći iskoristiti vrijeme za neku kraću obuku ili zračne vojne baze koje ćemo koristiti na putu prema opasnim kriznim žarištima u središnjoj Aziji, Perzijskom zaljevu ili Bliskom istoku", rekao je Powell koji se sinoć sastao s ruskim predsjednikom Valdimirom Putinom.

No, obaviješteni istočnoeuropski vojni izvori ocjenjuju da se prijetnja stabilnosti Washingtona premjestila s granica Rusije prema jugoistoku te da bi američke vojne baze mogle biti podignute u zemljama koje su bliže tim područjima, poput Bugarske i Rumunjske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara