Washington Post: Pentagon osnovao tajnu službu pod kontrolom Rumsfelda

PENTAGON je osnovao obavještajnu službu zaduženu za provedbu tajnih akcija u inozemstvu, koja je pod izravnom kontrolom ministra obrane Donalda Rumsfelda, piše u nedjelju The Washington Post.

Služba funkcionira pod nazivom Jedinica za stratešku potporu, a već dvije godine djeluje u Iraku i Afganistanu, piše Post pozivajući se na pouzdane dokumente i intervjue s anonimnim članovima službe. U poruci upućenoj početkom godine na Rumsfeldovu adresu se kaže kako je agencija u ovome trenutku koncentrirana na "potencijalne ciljeve, poput Somalije, Jemena, Indonezije, Filipina i Gruzije", piše list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedna od zadaća tajne organizacije je i prikupljanje drugih informacija poput sadržaja zapisnika s ispitivanja zatvorenika te pridobivanje stranih špijuna.

Među agentima organizacije su, čini se, i vrlo poznate osobe čije bi službeno povezivanje s američkom vladom moglo biti vrlo nezgodno, piše Post. Osnivanje spomenute organizacije, ocjenjuje list, Rumsfeldu daje moć kakvu nije imao nijedan njegov prethodnik kada je riječ o obavještajnim aktivnostima.

Američki je Kongres zatražio reformu obavještajnih agencija te je predložio da se one povežu i imaju zajedničkog šefa, čemu se Rumsfeld oštro protivi te na razne načine oteže sa spomenutom reformom tajnih službi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara