Washington Times: Bush odobrava nuklearni odgovor

Tajni dokument koji je potpisao američki predsjednik George W. Bush dopušta uporabu nuklearnog oružja kao odgovor na biološke ili kemijske napade, mijenjajući desetljeća američke politike hotimične neodređenosti, piše u petak list The Washington Times.

´Sjedinjene Države će nastaviti biti jasne da si pridržavaju pravo odgovoriti s nadmoćnom silom, potencijalno uključujući nuklearno oružje, na uporabu (oružja masovnog uništenja) protiv Sjedinjenih Država, naših snaga izvan zemlje, i prijatelja i saveznika´, piše u dokumentu Predsjednička uputa o nacionalnoj sigurnosti 17, od 14. rujna prošle godine, navodi list.

Slična izjava može se naći u javnoj inačici te upute koja je objavljena 11. prosinca kao Nacionalna strategija za suzbijanje oružja masovnog uništenja i uglavnom odgovara tajnom dokumentu. Jedino što umjesto fraze ´potencijalno uključujući nuklearno oružje´ javni tekst ima ´uključujući pribjegavanje svim našim opcijama´, piše The Washington Times.

Glasnogovornik Bijele kuće odbio je potvrditi kao i zanijekati postojanje dokumenta.

The Washington Times navodi kako je visoki dužnosnik Bushove administracije, ipak, rekao kako uporaba riječi ´nuklearno oružje´ u tajnom tekstu daje vojnim i drugim dužnosnicima, kojima je uputa i namijenjena, ´nešto više instrukcije da za predsjednika pripreme sve vrsti izbora´, ako bude trebalo.

On je međutim ustvrdio kako neodređenost ostaje bit američke politike, dodaje list.

Otkrivanje dokumenta uslijedilo je nakon novinskih izvješća kako je u planiranje rata protiv Iraka uključena i uporaba atomskog oružja ne samo u obrani američkih snaga nego i za pogađanje duboko ukopanih iračkih bunkera koji bi mogli odoljeti konvencionalnom oružju.

Desetljećima je američka vlada održavala hotimičnu neodređenu nuklearnu politiku, izraženu riječima poput ´sve opcije otvorene´ i ´ne uključujući i ne isključujući ništa´. Prošloga tjedna su američki dužnosnici upotrijebili sličnu izjavu, svjesno izbjegavši riječ ´nuklearna´.

´Neću ništa ni staviti na stol niti ukloniti s njega´, rekao je šef Ureda predsjednika Busha Andrew Card, napominjući kako će Sjedinjene Države upotrijebiti ´sva neophodna sredstva´ kako bi zaštitile svoje građane od ´holokausta´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara