Washington Times: Hrvatska na raskrižju nakon izbora

HRVATSKA se nakon pobjede HDZa na izborima nalazi na raskrižju, s mogućnošću provedbe konzervativne revolucije i suočavanja s komunističkom prošlošću, a Zagreb bi, rješavajući svoj urgentni problem, trebao potpisati sporazum o neizručenju Amerikanaca ICC-u u zamjenu za pritisak SAD-a na Haški sud da povuče optužnicu protiv generala Gotovine, piše američki list The Washinton Times.

Urednik u Washington Timesu, Jeffrey Kuhner, piše u komentaru kako je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader vodio kampanju na nesposobnosti vlade premijera Račana da ojača usporeno hrvatsko gospodarstvo i da sada ima povijesnu prigodu da transformira predodžbu svoje stranke na Zapadu i pretvori Hrvatsku u modernu europsku državu.

Kuhner navodi kako Sanader nema karizmu i ideološka uvjerenja pokojnog predsjednika Tuđmana, nego da je pragmatički tehnokrat koji inzistira na vođenju modernizirane, proeuropske stranke predane konzervativizmu zapadnog stila.

Hrvatska se od stjecanja neovisnosti nije suočila sa svojom komunističkom prošlošću, piše Kuhner u WT-u od ponedjeljka, a njezin gospodarski život obilježava podmićivanje i ortaštvo. Sanader će, ako je ozbiljan u provođenju "konzervativne revolucije na Balkanu" morati odmah započeti temeljitu dekomunizaciju, piše Kuhner. To znači demontažu državne birokracije koja se protivi ekonomskim reformama te uspostavu vladavine prava i zaštite privatnog vlasništva, ohrabrenje poduzetništva i stvaranje ulagačkog kapitala, te što je najvažnije, borbu protiv korupcije, navodi se u komentaru.

Kuhner ocjenjuje da će možda najvažnija prepreka s kojom će se suočiti Sanader biti suradnja s Haškim sudom. EU uvjetuje ulazak Hrvatske u Uniju bezuvjetnom suradnjom s ICTY-jem, posebice glede uhićenja i izručenja generala Ante Gotovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kuhner smatra da bi odluka o izručenju Gotovine značila kraj vladajuće koalicije desnog centra, jer Gotovinu "većina Hrvata s pravom vidi kao heroja" i izručenje bi izazvalo masovne prosvjede i nemire.

Komentator navodi kako su otpužnicu Gotovine ozbiljno kritizirali stručnjaci i visoki dužnosnici Bushove administracije, i kako je za pokolj civila optužen po zapovjednoj odgovornosti.

"Gotovinina optužnica je pokušaj europskih ljevičara da nametnu opasan presedan zapovjedne odgovornosti u međunarodno vojno pravo", ocjenjuje Kuhner.

Kuhner kaže da Međunarodni kazneni sud (ICC) vidi upotrebu zapovjedne odgovornosti od strane ICTY-aja kao temelj mogućih budućih optužnica protiv američkih vojnih čelnika.

Sanader treba inzistirati, kaže Kuhner, da Washington zatraži da se izmijeni Gotovinina optužnica ili još bolje odbaci. "On mora Bushovoj administraciji dokazati da, jednako kao što se Sjedinjene Države ispravno protive ICC-u iz straha od politički motiviranih optužnica, Zagreb ima slične brige oko politiziranog progona generala Gotovine", piše Kuhner. "Načelo zapovjedne odgovornosti prijeti ne samo nacionalnim interesima Hrvatske, nego i onima Amerike".

Kuhner savjetuje da Sanader napravi razmjenu: Zagreb će podržati potpisivanje sporazuma o neizručenju Amerikanaca ICC-u u zamjenu za pritisak SAD-a na Haški sud da povuče Gotovininu optužnicu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara