Washington Times: Istočna Europa nije vidjela okorjelijeg lažljivca od Sanadera

PREDIZBORJE u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko tjedana puni naslovnice domaćih medija, no hrvatski parlamentarni izbori nisu promakli ni onim stranim, većina kojih uglavnom prenosi agencijske vijesti i osnovne informacije kao što je broj stranaka prijavljenih na parlamentarne izbore koji će se održati 25. studenog. Nekima su zanimljivi glavni rivali ovogodišnjih izbora, dok su nekima za oko zapeli Novi Fosili, koji na izborima pjevaju za ljevicu.

Reduciranje brodogradilišta i ljevičarski Novi Fosili

Herald Tribune piše kako je hrvatski premijer Ivo Sanader Hrvatsku demokratsku zajednicu iz nacionalističke stranke pretvorio u stranku čiji su glavni ciljevi ulazak Hrvatske u EU i NATO. Taj list podsjeća da je Sanaderova vlada, za vrijeme svoje četverogodišnje vladavine, smanjila nezaposlenost na 14 posto  te da je postigla gospodarski rast od 4,5 posto. U uspjehe HDZ-ove vlade list ubraja i otvaranje pregovora s Europskom unijom, za koju se Hrvatska nada, piše također, da će joj se pridružiti 2010. godine.

No, list napominje kako su mnogi hrvatski građani ipak nezadovoljni životnim standardom, s prosječnim plaćama od 964 američka dolara mjesečno. Herald Tribune također piše kako socijaldemokrati ove godine na izbore izlaze s novim vođom, Zoranom Milanovićem, koji obećava da će iskorijeniti korupciju te poboljšati životni standard.

Portal Bloomberg.com piše kako aktualna vlada u Hrvatskoj, koja će 25. studenog zatražiti još jedan mandat od birača, netom prije izbora pregovara s EU o reduciranju godišnjih novčanih subvencija brodogradilištima, a u nastavku se napominje kako je time ugroženo na tisuće radnih mjesta diljem Jadranske obale. Portal također napominje kako su brodogradilišta u Rijeci i drugim obalnim gradovima Hrvatske proizvodila teretne brodove, kao i one ratne koji su Austro-ugarskom carstvu služili nekoliko stoljeća. Važnost hrvatskih brodogradilišta pokušavaju dočarati i podatkom koji kaže da su jahte, koje su proizvod hrvatskih brodogradilišta, poput one izgrađene za bivšeg jugoslavenskog vođu Josipa Broza Tita, prevozile slavne osobe poput Winstona Churchilla i Elizabeth Taylor.

"Titov je režim nestao, no ne i njegov mentalni sklop i navike"

I dok je službenoj stranici Eurosonga, Esctoday.com, zanimljivo to da će Novi Fosili, "veteranski hrvatski bend" koji je u vrijeme bivše Jugoslavije, točnije 1987. godine, na Eurosongu osvojio četvrto mjesto s pjesmom "Ja sam za ples", pjevati za SDP, u The Washington Timesu osvanuo je komentar Jeffreya T. Kuhnera, u kojemu kolumnist Ivu Sanadera naziva najokorjelijim lažljivcem kojega je Istočna Europa ikada vidjela.

Autor, između ostalog, piše kako se nakon raspada Jugoslavije devedesetih godina Hrvatska izborila za svoju neovisnost i odbacila komunistički režim. Titov je režim nestao, no ostali su njegov mentalni sklop i navike - "osobito u odvratnoj navici Zagreba da poriče stvarnost", piše autor.

"Ovo je evidentno u aktualnoj vladi koju vodi Ivo Sanader i konzervativna Hrvatska demokratska zajednica. Nakon što je izabran 2003. godine, Ivo Sanader obećao je da će provesti gospodarske reforme, te da će povesti Zagreb u Europsku uniju i NATO. Hrvatska, zajedno s Turskom, sljedeća je na listi EU-a kao moguća zemlja kandidatkinja", podsjeća.

Autor teksta spominje i Izvješće o napretku koje je EU donijela 2006. godine, a koje je kritiziralo Sanaderovu administraciju, kojoj je EU zamjerila nedostatak sveobuhvatne strategije za provođenje najavljenih reformi. Izvješće je, piše autor, spomenulo manjak političke transparentnosti i stručnosti, stanje u hrvatskom pravosuđu i bujanje korupcije. "Odgovor gospodina Sanadera bio je budalast: on je jednostavno lagao. Premijer je hrvatskoj javnosti kazao kako je EU 'pohvalila' njegovu vladu za napredak kada su u pitanju reforme", piše autor te dodaje kako je ovo nagnalo Wall Street Journal da ga optuži za "izigravanje spin doktora".

Autor nadalje piše kako je politička kultura laganja, naslijeđena još od vladavine Josipa Broza Tita, pretvorila Hrvatsku u "bogalja" kada je u pitanju sposobnost da se ona pretvori u istinski demokratsku zemlju.

"Činjenice ne lažu, a otkrivaju da Hrvatska zaostaje. Nezaposlenost je na 14 posto. Zagreb je opterećen ogromnim javnim dugom. Carine su visoke drakonskih 22 posto na većinu uvezenih artikala, što nanosi štetu hrvatskim potrošačima, pogotovo siromašnima", piše kolumnist. Dodaje kako su Hrvatskoj itekako potrebni strani ulagači, no da su oni obeshrabreni neučinkovitom birokracijom i nesposobnosti da se zaštiti privatno vlasništvo.

U nastavku teksta autor piše kako je, prema većini pokazatelja, Hrvatska na području zakona, korupcije, te različitih sloboda i prava "ograničena", te da je po tim pitanjima značajno iza Slovenije i Mađarske.

"Gospodin Sanader živi u političkoj zemlji mašte"

"Odgovor gospodina Sanadera je bio odbacivanje podataka, koje je nazvao neistinitima. Isto je učinio sa sličnim zaključcima Svjetske banke i časopisa The Economist. Ukratko, gospodin Sanader živi u političkoj zemlji mašte. Misli da može utjecati na hrvatsku javnost na koji god način poželi", piše autor te napominje kako će Hrvati o stranci koja će ih iduće četiri godine voditi odlučiti na izborima 25. studenog.

"Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da vladajući HDZ zaostaje za SDP-om koji se oporavlja te da je liberalno-ljevičarska koalicija vrlo moguća. Dakle, gospodin Sanader i njegova stranka imali su svoju priliku i uprskali su je", piše autor te dodaje kako Hrvati odbijaju Sanaderovu politiku "bahatog i učestalog obmanjivanja javnosti".

"Odbijanje suočavanja sa stvarnošću možda je bilo moguće u komunističko doba, no ono ne funkcionira na duge staze i u globalnoj natjecateljskoj areni 21. stoljeća", zaključuje autor i dodaje kako je Sanaderova maska pala zajedno sa činjenicama. "Hrvatski narod kroz svoje glasove bi mu trebao reći da će od sada, kada bude lagao, to raditi u praznoj prostoriji svoje vlastite kuće, daleko od vladajuće fotelje", navodi se u zaključku teksta.

R.I.
Foto: Index; Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara