WASHINGTON ZADOVOLJAN SLOVENSKOM INICIJATIVOM ZA KOSOVO

Inicijativa kojom je slovenska politika pokazala želju da posreduje u sporu između Beograda i Prištine nakon zadnjih nemira na Kosovu naišla je i na dobar prijem u SADu, pokazao je nastup budućeg novog veleposlanika u Ljubljani Thomasa Bolling Robertsona prilikom ispitivanja (hearinga) u vanjskopolitičkom odboru američkog Senata u četvrtak.

"Slovenska vlada svjesna je važnosti stabilnog Balkana za svoju i europsku sigurnost", rekao je Robertson prilikom ispitivanja, odgovarajući na pitanje o tome kako Slovenija može pomoći u širenju euroatlantskih integracija na cijelu regiju.

Kako u petak prenosi slovenska agencija STA, on je pritom naveo sudjelovanje slovenske vojske u mirovnim operacijama u BiH i na Kosovu, posebno istaknuvši posjet šefa diplomacije Dimitrija Rupela Beogradu i Prištini ovog tjedna, te razgovor premijera Antona Ropa s europskim povjerenikom Solanom u četvrtak u Bruxellesu, gdje se također govorilo o slovenskom prilogu u stabilizaciji prilika i traženju rješenja za Kosovo.

Slovenija je na Balkanu investirala milijardu dolara, te želi biti mentor i vodič svojim prijateljima na jugu, ocijenio je Robertson, profesionalni diplomat iz Virginije čiji se dolazak u Ljubljanu očekuje kroz nekoliko mjeseci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svojim nedavnim posjetima Beogradu i Prištini Rupel će govoriti u petak kasno navečer na konferenciji za novinare, predstavljajući međunarodnu konferenciju "Od sigurnosti do razvoja na zapadnom Balkanu", koja će se u ponedjeljak održati u Washingtonu.

O slovenskoj inicijativi kako riješiti problem Kosova za sada nije poznato ništa preciznije, osim da bi se radilo o susretu parlamentaraca iz Beograda i Prištine.

(Hina) xfl ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara