Washington želi osnivanje iračke paravojne postrojbe

SJEDINJENE Države odlučile su stvoriti u Iraku paravojnu postrojbu, u koju bi ušli vojnici pet najvećih stranaka u zemlji, zaduženu za potragu za pobunjenicima, piše u srijedu Washington Post.

Ta antiteroristička postrojba od 750 do 850 boraca trebala bi surađivati s vojnicima iz Specijalnih američkih snaga i primati naređenja središnjeg zapovjedništva, piše američki dnevni list te dodaje da bi isprva postrojba bila raspoređena u okolici Bagdada.

Pripadnici te formacije, koji će biti pomno odabrani i preispitani kako bi se isključila bilo kakva njihova veza sa strankom Baas koju je vodio svrgnuti predsjednik Sadam Husein, bit će opremljeni lakim oružjem i vozilima, podijeljeni u pet manjih posttrojbi i proći će jednomjesečnu obuku, uključujući i obrazovanje o ljudskim pravima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neki su irački vođe, međutim, kritizirali takve planove, poput plemenskog vođe Ghazija Ajila al-Yauara.

"Trebali bismo raspuštati milicije a ne pronalaziti načine da ih legaliziramo", kazao je taj član Vijeća za privremenu upravu Iraka, iračke prijelazne vlade, sastavljene pod vodstvom Sjedinjenih Država.

No američki čelnici odbacili su takva strahovanja, tvrdnjom da će paravojnici morati "svoj politički identitet ostaviti po strani".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara