WASHINGTONSKI SNAJPERIST IZJAVIO NA SUDU DA NIJE KRIV

Lee Boyd Malvo, mlađi od dvojice snajperista koji su prošle godine terorizirali Washington, izjavio je u ponedjeljak na sudu da se ne osjeća krivim.

Malvo je tri puta rekao sudu kako se ne osjeća krivim za optužbe za terorizam, ubojstvo i nezakonitu uporabu vatrenog oružja.

Malvo (18), optužen je za ubojstvo Linde Franklin, analitičarke FBI-ja na parkiralištu jedne prodavaone u Virginiji blizu Washingtona, 14. listopada 2002.

Mogao bi biti osuđen na smrtnu kaznu ako tužitelj dokaže da je odgovoran za još niz ubojstava za koje ga se tereti tijekom trogodišnjeg razdoblja.

Branitelji Malvoa će sudu u gradiću Chesapeake pokušati dokazati kako nije kriv pozivajući se na ludilo budući da ga je, kako su rekli, stariji sudionik snajperskih napada John Allen Muhammad, 42, indoktrinirao te zbog toga nije znao što čini ili nije imao kontrolu nad onim što čini.

Obrana tvrdi da je Muhammad, sudionik Zaljevskog rata, ispirao mozak Malvou još otkako su počeli zajedno živjeti na otoku Antigua u prosincu 2000. pretvarajući normalnog tinejdžera u bijesnog zločinca. Malvo je u doba zločina imao 17 godina. U SAD je došao 16 mjeseci ranije s Jamajke.

Tužitelji na drugom suđenju u obližnjem Virginia Beachu nastoje uvjeriti porotu da je Muhammad imao takvu kontrolu nad Malvoom da bi ga trebalo smatrati glavnim odgovornim za snajperske napade u washingtonskoj okolici tijekom tri tjedna prošle jeseni u kojim je ubijeno 10 osoba dok su tri bile ranjene.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Malvo i Muhammad nisu ni u kakvim rodbinskim odnosima poznanici kažu da su se često jedan drugom obraćali kao otac i sin.

Malvo i Muhammad su prvi kojima se sudi po novom virginijskom zakonu o terorizmu, usvojenom nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., prema kojem optuženik može dobiti smrtnu kaznu ako je zločin bio počinjen s nakanom zastrašivanja javnosti ili utjecanja na vlasti.

Prema svjedočenju dvojice zatvorskih čuvara Malvo im je rekao kako su snajperska ubojstva bila motivirana novcem i rasnom mržnjom.

Suđenje Malvou, kao i Muhammadu, prebačeno je iz washingtonskog područja u oko 300 kilometara udaljena mjesta u Virginiji kako bi se uspjela izabrati porota koja nije bila pod utjecajem snajperskih napada.

Dvojicu optuženika tereti se također za napade u Alabami, Louisiani, Georgiji, Arizoni i državi Washington.

(Hina) sl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara