Washingtonski snajperist proglašen krivim

WASHINGTONSKI snajperist John Allan Muhammad proglašen je u ponedjeljak krivim za zločine za koje može dobiti smrtnu kaznu u vezi s prošlogodišnjim snajperskim napadima u kojima je u okolici Washingtona ubijeno 10 ljudi.

Porota na sudu u Virginia Beachu sada treba odlučiti da li će Muhammad, 42, stariji od dvojice optuženih za snajperske napade, biti osuđen na smrt ili na doživotni zatvor.

Drugom optuženom snajperistu, Lee Malvou, 18, sudi se u obližnjem Chesapeakeu.

Niz smrtonosnih snajperskih napada prošle jeseni držao je 21 dan u strahu Washington i okolne kotareve Marylanda i Virginije.

Muhammad i Malvo su optuženi za sudjelovanje u višestrukim umorstvima i da su ubijali kako bi terorizirali stanovništvo. Muhammad je prvi koji je suđen po novom zakonu o terorizmu države Virginije donesenom nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Muhammad je proglašen krivim za ubojstvo Deana Harolda Meyersa koji je pokošen jednim hicem u glavu u listopadu 2002. dok je točio gorivo na benzinskoj crpki u Manassasu kao i za ubojstvo najmanje još jedne osobe u razdoblju od tri godine što je nužno za moguću osudu na smrt.

Dvojica snajperista optuženi su ukupno za pucanje na 19 ljudi, od kojih su 13 ubijeni, u Alabami, Georgiji, Louisiani, Marylandu, Virginiji i Washingtonu. Tužitelj je naveo da su u Washingtonu njih dvojica željeli iznuditi od vlada 10 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom 21 dana terora Muhammad i Malvo su u Washingtonskoj okolici ubili 10 ljudi, a troje ranili nalazeći svoje žrtve dok su kupovali, punili automobil benzinom, išli u školu ili kosili travu.

Odvjetnici mlađeg snajperista Malvoa, koji je u doba napada imao 17 godina, grade obranu na tezi o neuračunljivosti nastojeći dokazati da je stariji Muhammad, prema kojem se Malvo odnosio kao sin prema ocu, indoktrinirao mladića.

Obojica optuženih su izjavili na sudu kako se ne osjećaju krivim za zločine za koje ih tereti tužiteljstvo.(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara