Watson i Schulz preporučili Barrosu da odustane od Buttiglionea

VOĐA liberala u Europskom parlamentu Graham Watson i vođa eurozastupnika iz redova socijalista Martin Schulz preporučili su u srijedu predsjedniku buduće Europske komisije Joseu Manuelu Durau Barrosu da odustane od Talijana Rocca Buttiglionea u sastavu Komisije.

"Stajalište moje skupine je da Buttiglione ne treba biti povjerenik za pravosuđe i za unutarnju politiku, ali treba biti povjerenik. No iskreno govoreći, bilo bi politički nerazumno da Barroso ponovno predloži Buttiglionea", kazao je Watson.

"Zaprepašten sam što Buttiglione još nije podnio ostavku", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schulz je pak ustvrdio da "Komisija neće imati većinu ako u njoj bude Buttiglione".

Odbor Parlamenta za građanske slobode odbacio je Rocca Buttiglionea jer je sklonost istom spolu nazvao "grijehom" i jer je izjavio da obitelj postoji kako bi "ženi omogućila da ima djecu i zaštitu muža".

Barroso koji inače treba preuzeti dužnost u Bruxellesu 1. studenoga, priopćio je u srijedu da povlači svoj tim zbog nezadovoljstva eurozastupnika Buttiglioneom.

Pravno gledano, Barroso može dodijeliti Buttiglioneu drugi resor, ali ne može zahtijevati njegov odlazak jer su ga u Komisiju imenovali šefovi država i vlada. Formalno, Buttiglione bi morao sam podnijeti ostavku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara