Weiss: Hrvatska u EU nije san, nego realnost

NJEMAČKI veleposlanik u Hrvatskoj Gebhardt Weiss izjavio je u petak u Zagrebu kako je ulazak Hrvatske u Europsku uniju (EU) realan, no ostaje vidjeti kada će se to dogoditi.

"Ne radi se o snu, nego o nećem što će postati realnost, samo je pitanje kojom brzinom", rekao je Weiss u Novinarskom domu na predstavljanju knjige "Pridruživanje Hrvatske EU-u".

Naglasio je da, ako dođe do usporavanja tog procesa, ne treba dramatizirati, nego ustrajati na cilju.

Po njegovim riječima, Hrvatska za punopravno članstvo mora ispuniti određene uvjete, ali oni moraju biti postavljeni tako da se mogu ispuniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na predstavljanju knjige, koja se bavi institucionalnim prilagodbama Hrvatske EU-u, govorila je i ministrica za europske integracije Kolinda Grabar - Kitarović.

Ona smatra da će Hrvatska 2007. biti spremna za punopravno članstvo, no da datum ulaska u Uniju ovisi o drugoj strani.

Istaknula je da bi institucionalne promjene trebale biti sadržajne, a ne rutinske, tako da europska ideja postane dijelom svijesti građana.

Ministrica Grabar - Kitarović je ponovila da put Hrvatske u EU mora biti individualan, ali i da Hrvatskoj susjedne zemlje moraju postati članice, jer je to jedini put za trajnu stabilnost na području jugoistočne Europe.

Knjigu "Pridruživanje Hrvatske EU-u", urednice Katarine Ott, izdali su Institut za javne financije i Zaklada "Friedrich Ebert". Riječ je o zborniku tekstova uglednih hrvatskih stručnjaka o različitim fazama pridruživanja Hrvatske EU-u i problemima koji se očekuju na tome putu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara