WEN JIABAO "OPTIMISTIČAN", ALI I ODLUČAN U SVEZI S UKIDANJEM EUROPSKOG EMBARGA

Prvog dana svog posjeta Bruxellesu, koji treba ojačati veze između Kine i Europske unije, kineski premijer Wen Jiabao pokazao je u srijedu optimizam, ali i odlučnost u svezi s ukidanjem europskog embarga na isporuku oružja Pekingu.

"Potpuno sam siguran da će se taj problem riješiti", kazao je kineski premijer odgovarajući na pitanje nakon susreta s belgijskim kolegom Guyjom Verhofstadtom.

Potonjem koji je, zagovarajući kineske težnje, ipak istaknuo "važnost" ljudskih prava, odgovorio je da "ukidanje embarga ne treba povezivati s ... drugim problemima".

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi i kineski premijer kojemu će se prirediti doček sa svim počastima, trebaju potpisati novi ugovor o carinskoj suradnji koji će, drži Bruxelles, "olakšati bilateralnu trgovinu i pridonijeti zajedničkoj borbi protiv krivotvorenja".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodi i Jiabao parafirat će i dva protokola kojima se službeno potvrđuje početak političkog dijaloga na području trgovine i konkurencije, te se dvije strane obvezuju da će započeti pregovore o trgovini tekstilom.

Bilateralna razmjena između EU-a i Kine porasla je lani za 44 posto i iznosi 135 milijarda eura. Pošto je potisnula Japan na četvrto mjesto među trgovačkim partnerima Unije u 2002., Kina je ovaj put premašila Švicarsku i ispred nje su samo Sjedinjene Države.

(Hina) xvrad ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara