WENINGER: HRVATSKA BILA, JEST I BIT ĆE DIO EUROPE

Hrvatska je oduvijek bila, jest i ostat će dio Europe, izjavio je u subotu u Zagrebu Michael Weninger, savjetnik predsjednika Europske komisije za dijalog s crkvama i vjerskim zajednicama.

Bliski suradnik Romana Prodija sudjelovao je na simpoziju "Oblikovanje mentaliteta u hrvatskom društvu pri ulasku u Europsku uniju", što su ga organizirali Ministarstvo europskih integracija i Svjetska konferencija religija za mir.

U kratkom obraćanju sudionicima, Weninger je podsjetio na kulturni i politički doprinos Hrvata Europi, istaknuvši posebno ulogu bana Josipa Jelačića u "spašavanju" Europe revolucionarne 1848. godine.

Ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović smatra da je u hrvatskoj javnosti potrebno stvoriti razumijevanje za vrijednosti EU-a, kako bi ulazak Hrvatske u Uniju prošao bez šokova.

"Potpora hrvatskih građana ulasku u EU dosad je bila kontinuirano velika, no ona mora biti utemeljena na razumjevanju mentaliteta Unije, za što je važno da budu dobro informirani", rekla je Grabar-Kitarović.

Ministar kulture Božo Biškupić je istaknuo kako isticanje kršćanskih korijena Europe moće samo pridonijeti, a ne otežati integraciju Europe, što ne isključuje i doprinos drugih religija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na skupu su uz državne dužnosnike govorili i predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj.

Biskup varaždinski Marko Culej smatra da za ulazak nije dovoljno ispuniti samo političke, gospodarske, pravne i vojne kriterije. "Istinske vrijednosti EU ostvarit će se jedino među ljudima koji se poštuju, bez obzira na veličinu njihovih zemalja i broj stanovnika", rekao je Culej.

Predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj Ševko Omerbašić smatra da je Europa pretežito kršćanski kontinent, no drži da ne treba ignorirati činjenicu i da je multireligiozna, obzirom na prisutnost Židova i oko 30 milijuna muslimana.

Naglasio je da je hrvatski model pravnog uređenja položaja muslimana jedan od najboljih u Europi i da će zemlje članice EU-a trebati iskustvo s ovih prostora kako bi riješile muslimansko pitanje.

Sudionicima simpozija obratili su se i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Baptističke i Evangeličke crkve te Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj.

(Hina) xbcav ydh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara