Whitbreadova nagrada za najbolji roman za dječju knjigu

DJEČJA knjiga autora Marka Haddona "The Curious Incident of the Dog in the NightTime" osvojila je nagradu Whitbread za najbolji roman u srijedu, a žiri je ocijenio da priča ima "odjeka jednako na adolescente kao u na odrasle".

Kontroverzni autor D.B.C. Pierre, dobitnik nagrade Booker, osvojio je nagradu Whitbread za prvi roman za svoje djelo "Vernon God Little" koji priča o teksaškom tinejdžeru i srednjoškolskom masakru.

Whitbread, jedna od najuglednijih britanskih književnih nagrada, dodjeljuje se u pet kategorija: za najbolji roman, za najbolji prvi roman, za najbolju dječju knjigu, za najbolju biografiju i za najbolju poeziju.

Žiri je odlučio da je najbolji roman Haddonova knjiga o ubojstvu kojeg rješava 15-godišnjak dječak i pripovjedač koji boluje od Aspergerovog sindroma, oblika autizma.

To je jedna od ukupno 18 knjiga koliko ih je Haddon napisao za djecu.

"Haddon si je postavio značajna ograničenja - pripovjedač je tinejdžer kojem nedostaju konvencionalne emocije - ali je njegovo promatranje dirljivo i zabavno", ocijenio je žiri.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelo D.J.Taylora "Orwell: The Life", studija o autoru političkih i socijalnih remek-djela "Životinjska farma" i "1984" osvojila je nagradu za najbolju biografiju.

"Landing Light" osvojila je nagradu za najbolju poeziju, s žiri je autora Dona Petersena nazvao "jednim od najboljih današnjih pjesnika".

Nagrada za najbolju dječju knjigu otišla je u ruke Davidu Almondu za "The Fire Eaters".

Pobjednici u ovim kategorijama sada se natječu za 250.000 funti vrijednu nagradu za Whitbreadovu knjigu godine koje će biti proglašena 27. siječnja.

(Hina) bis

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara