WHO DAO UPUTE PROTIV TERORISTIČKIH PRIJETNJI HRANI

UNova zdravstvena organizacija izdala je u petak upute kako bi pomogla pojedinim zemljama da na najmanju mjeru svedu moguću opasnost terorističkih prijetnji prehrambenim proizvodima.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila dokument u kojem kaže da se namjerava usmjeriti na zajednički rad s vladama pojedinih zemalja kako bi u postojeće mjere zaštite hrane uvrstile i mjere zaštite i borbe protiv terorizma smatrajući da se i nenamjerno i namjerno preko hrane izazvane bolesti mogu suzbiti istim mehanizmima.

Od bolesti izazvanih hranom godišnje u svijetu samo od dijareje umre 1,5 milijun ljudi, navodi WHO. U industrijaliziranim zemljama poput Sjedinjenih Država jedna od tri osobe godišnje oboli preko hrane. Provale bolesti izazvanih hranom odjednom pogođaju stotine tisuća ljudi.

Mada je dokazano samo malo slučajeva namjernog zaraživanja hrane, WHO drži da se terorističkoj prijetnji treba posvetiti ozbiljna pozornost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija ocjenjuje kako mnoge razvijene i većina zemalja u razvoju još nisu pripravljene na odgovarajući način se suočiti s velikim krizama uzrokovanim sigurnošću hrane.

WHO naglašava kako treba ojačati postojeće mehanizme za slučaj krize poboljšavajući veze svih relevantnih organizacija i proizvođača hrane.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara