WHO: Jugoistočnoj Aziji prijeti epidemija Denga groznice

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da bi jugoistočna Azija mogla pasti žrtvom najveće epidemije Denga groznice u zadnjih 10 godina. Virus kojeg prenose komarci divlja cijelom regijom, od Singapura do ruralnog Vijetnama, što jako zabrinjava liječnike.

U Kambodži je ove godine groznica napala 25 000, a ubila 300 ljudi mlađih od 18 godina. To je triput više slučajeva oboljenja u toj zemlji nego u cijeloj 2005. godini, upozorava WHO. Zdravstvena organizacija upozorava da je trenutno od te bolesti ugroženo dvije petine kompletnog čovječanstva.

Radi se o virusnoj bolesti koju prenose komarci, a očituje se povišenom temperaturom, osipom, glavoboljom i bolom u mišićima i zglobovima. Teži oblik bolesti, s krvarenjima, naziva se Denga hemoragijska vrućica.

Bolest je najraširenije u jugoistočnoj Aziji i u pacifičkim zemljama, iako je raširena diljem svijeta i 100 zemalja ima vlastitu endemsku varijantu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Denga je danas, nakon malarije, epidemiološki najznačajnija bolest koju prenose komarci, a  liječenje ovisi o opremljenosti bolnica. Dobro opremljene bolnice mogu se nositi s bolešću i u njima je postotak smrtnosti malen, dok u ruralnim krajevima, gdje bolnice nemaju adekvatnu opremu i lijekove, smrtnost može narasti i do 50%. U velikoj epidemiji 1950. je u jugoistočnoj Aziji oboljelo milijun i pol ljudi, od kojih je 33 000 umrlo. U velikoj epidemiji u urbanom Rio De Jaineru 2002. je, pak, oboljelo milijun ljudi, ali ih je umrlo samo 16.

Cjepivo protiv bolesti ne postoji.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara