WHO: Pandemija gripe neizbježna

WHO: Pandemija gripe neizbježna
SVE ZEMLJE u svijetu moraju hitno osmisliti plan suočavanja s neizbježnom pandemijom gripe koju bi mogao uzrokovati virus ptičje gripe koji je ove godine pogodio Aziju, upozorili su u petak svjetski zdravstveni stručnjaci.

"Vjerujem da smo danas bliže pandemiji nego proteklih godina", rekao je Shigeru Omi, regionalni direktor za zapadno područje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Kad bukne pandemija, nijedna zemlja neće biti pošteđena", rekao je na konferenciji za novinare.

"Povijest nas je naučila da pandemije gripe izbijaju u pravilnim ciklusima, svakih 20 do 30 godina. Kad se to uzme u obzir, pandemija već kasni. Vjerujemo da je itekako moguća, ako se nešto ne poduzme na međunarodnoj razini", rekao je govoreći o virusu ptičje gripe H5N1 koji je postao vrlo otporan u nekoliko azijskih zemalja, posebno Tajlandu.

Svijet će morati blisko surađivati kako bi se spriječila pandemija, brzo i otvoreno morat će razmjenjivati informacije poput načina širenja, zašto djecu pogađa lakše nego odrasle i koliko brzo mutira, rekao je Omi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema jednostavnoga rješenja za ovaj problem, mora se učiniti mnogo toga", dodao je.

"Cjepivo može štititi od bolesti i smanjiti djelovanje na pojedinca, ali samo cijepljenje ne može spriječiti izbijanje pandemije", rekao je.

"Svaka zemlja mora imati svoj plan jer će pandemija izbiti", istaknuo je Omi.

WHO se boji da bi sljedeća pandemija mogla pogoditi 25 do 30 posto svjetskoga stanovništva te da bi od gripe moglo umrijeti 7 milijuna ljudi.

Dvije američke tvrtke izrađuju cjepivo, ali nijedna ga vjerojatno neće imati do ožujka, kad će se virus najviše širiti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara