WHO poziva na ratifikaciju prvog globalnog sporazuma protiv duhana

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u četvrtak na ratifikaciju prvog globalnog sporazuma za borbu protiv duhana koji stupa na snagu u nedjelju, a kojemu je cilj smanjiti potrošnju duhana koji uzrokuje smrt pet milijuna ljudi na godinu.

Okvirnu konvenciju o kontroli duhana (FCTC), usvojenu u svibnju 2003. nakon gotovo trogodišnjih pregovora, dosad je ratificiralo 57 zemalja. Riječ je o prvom međunarodnom sporazumu u području javnog zdravstva.

Konvencija definira međunarodne standarde u području cijena duhana i povećanja poreza, reklamiranja i sponzoriranja, označavanja duhanskih proizvoda, krijumčarenja i pasivnog pušenja.

"Štetne posljedice pandemije duhana zasjenjuju SARS (atipičnu upalu pluća) i nedavni tsunami", upozorava Shigeru Omi, direktor WHO-a za zapadni Pacifik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omi ističe da svake godine od bolesti uzrokovanih duhanom umire pet milijuna ljudi. Samo u području zapadnog Pacifika, svakog dana od duhana umire 3.000 ljudi.

"FCTC ima za cilj kontrolu drugog najvećeg ubojice našeg vremena", upozorio je WHO, upozoravajući da je duhan jedini legalni proizvod koji uzrokuje smrt polovice svojih redovitih korisnika.

(Hina) xzt ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara